4 alimente banale, adevărate bombe . Unele sunt nelipsite de la micul-dejun |
Covrigii consumaţi des predispun la obezitate și diabet, guma de
mestecat favorizează gastrita, iar cafeaua fără cofeină atacă inima mai
mult decât cea normală.
1. GUMA DE MESTECAT stimulează în exces sucurile gastrice necesare
digestiei. "Stomacul roade în gol și astfel apare, printre altele,
gastrita. Riscul mare este ca guma să fie aspirată pe trahee și să
ajungă în plămâni, obturând căile respiratorii", spune medicul de
familie Călin Ciubotaru.
2. COVRIGII. Medicii recomandă să-i consumaţi foarte rar și atunci să nu fie foarte calzi. Un covrig are între 250 și 300 de calorii și mai mult de 50 de grame de carbohidraţi.
"Au un indice glicemic foarte mare, ceea ce înseamnă că nivelul
zahărului din sânge crește rapid, după care începe să scadă la fel de
repede. Aceste variaţii epuizează funcţia pancreasului și cauzează
rezistenţă la insulină, faza premergătoare diabetului. Descărcările mari
de insulină fac ca aceste zaharuri să nu fie arse în totalitate și să
se transforme în celule adipoase sau colesterol. Iar dacă sunt calzi,
covrigii irită stomacul", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi.
3. BATOANELE "FITNESS" sunt promovate drept alimente bune pentru
siluetă, pentru că au mai puţin de 100 de calorii, ceea ce este o
capcană, pentru că provin în principal din zahăr.
"În compoziţia lor predomină zahărul, nu cerealele integrale, așa cum
lasă eticheta să se înţeleagă", spune nutriţionistul Corina Zugravu.
4. CAFEA DECOFEINIZATĂ. Câteva cești echivalează cu o ceașcă de cafea
normală ca și conţinut de cofeină. În procesul decofeinizării se
utilizează constant solvenţi, substanţe cancerigene.
"Mai mult, cafeaua decofeinizată e obţinută din culturi mai slabe
calitativ (cafea Robusta), care au boabe mai grase și care pot crește
colesterolul rău", conchide prof. Mencinicopschi.
Studiile efectuate de americani și britanici pe loturi de voluntari au
demonstrat că cei care beau zilnic o ceașcă de cafea decofeinizată au un
nivel al colesterolului mai mare decât cei care beau cafea normală sau
nu beau deloc.
|
Autor: Evenimentul Zilei Sursa: www.evz.ro Joi, 10 Mai 2012 |
joi, 10 mai 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu