5 motive să mănânci cartofi
20 aprilie 2012, 22:25 |
Autor: 2345 afişări
|
Gătiţi în mod sănătos, cartofii
ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la echilibrarea pH-ului
digestiv, stimulează imunitatea şi pot fi chiar aliaţi de nădejde în
curele de slăbire.
Contrar opiniei generale, nu trebuie să renunţi la
consumul de cartofi, nici măcar dacă ţii o cură de slăbire. Specialiştii
spun că îi poţi include fără griji într-o dietă echilibrată, cu
condiţia să nu apelezi la varianta cea mai populară - cartofii prăjiţi -
care de altfel le-a atras acestora şi reputaţia proastă.
1. Stimulează imunitatea
Un cartof mediu asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Această vitamină este esenţială nu doar pentru creşterea imunităţii, ci şi pentru menţinerea sănătăţii pielii, dinţilor, muşchilor şi oaselor.
„Atenţie însă, depozitarea cartofilor la temperaturi mai mici de 8 grade Celsius duce la scăderea cantităţii de vitamina C", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Cel mai mare conţinut de vitamina C îl au cartofii noi (30 mg la 100 g), conform specialistului.
Este foarte important modul de preparare a cartofilor pentru păstrarea vitaminei C, dar şi a celorlalţi nutrienţi. Astfel, atunci când sunt fierţi în coajă pierd o parte semnificativă din cantitatea de vitamina C, dar mai puţin decât prin coacere sau prin prăjire. Cartofii copţi însă păstrează mai bine celelalte vitamine şi minerale din compoziţie.
2. Scad tensiunea arterială
Cartofii au puţin sodiu şi mult potasiu, combinaţie ideală pentru persoanele care au hipertensiune arterială. În mod normal, alimentele bogate în sodiu, cum este sarea (clorura de sodiu), cresc tensiunea arterială, iar cele care au potasiu ajută la stabilizarea ei.
Cartofii cruzi conţin 600-700 mg de potasiu, iar cei fierţi - 400 mg, încadrându-se astfel, alături de banane şi de prune, în categoria alimentelor benefice pentru cardiaci. Efectul antihipertensiv al cartofilor este întărit de cocoamină, o altă substanţă esenţială din compoziţia lor.
Astfel, persoanelor cu tensiunea mărită li se recomandă să bea zilnic, cu 30 de minute înainte de masă, un sfert de pahar cu suc proaspăt de cartof, amestecat cu suc de morcov, pentru a-i îmbunătăţi gustul.
„Cartofii au proprietatea de alcalinizare a mediului intern (inimă şi sânge), de aceea sucul poate fi consumat periodic atât de persoanele care au probleme cu tensiunea arterială, cât şi de cele care au o alimentaţie bogată în carne şi la care apare fenomenul de acidoză metabolică, principala cauză a majorităţii bolilor cronice", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
3. Indicaţi în caz de ulcer
Cartofii scad şi aciditatea gastrică, pentru că au în compoziţie substanţe alcalinizante. De aceea, ei sunt recomandaţi mai ales persoanelor bolnave de ulcer. Specialiştii spun că, pentru efectul alcalinizant, trebuie să consumăm zilnic maximum 200 g de cartofi fierţi sau copţi, în cadrul unei diete echilibrate şi diversificate.
4. Ajută la slăbit
Cartoful joacă un rol important în curele de slăbire, datorită aportului caloric mic. Un cartof mediu, de 180 grame, are 140 de calorii, comparativ cu aceeaşi cantitate de paste sau de orez fiert - 286 de calorii, respectiv 248 de calorii. Atenţie însă! Doar cartofii fierţi sau copţi au aceste proprietăţi.
Prin prăjire, valoarea energetică a cartofilor creşte de până la patru ori, fiindcă absorb foarte multă grăsime. În plus, cartofii sunt benefici în curele de slăbire fiindcă au un conţinut ridicat de fibre şi un indice de saţietate crescut.
5. Înlocuiesc pâinea
În ţara noastră, una din trei persoane are intoleranţă la gluten (proteină care se găseşte în grâu, în orz şi în secară), arată statisticile. Pentru aceste persoane, cărora consumul de pâine le este interzis, cartoful reprezintă o soluţie excelentă.
Pe care îi alegi pentru gătit
Prof. dr. Mencinicopschi ne spune ce tipuri de cartofi sunt recomandaţi pentru diverse reţete. Astfel, pentru pregătirea mâncărurilor la cuptor sunt indicaţi cartofii cu coajă roşie şi interior galben. Pentru fierbere, sunt indicaţi tuberculii ovali, cu coajă deschisă, care nu se sfărâmă. Cei cu miez alb făinos şi coajă galbenă sunt indicaţi pentru piureuri.
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu