ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 12 februarie 2012

Cum îi educi copilului gusturile bune la masă
Cum îi educi copilului gusturile bune la masă
Hrana sănătoasă îi ajută pe copii să se dezvolte armonios, îi transformă în adulţi mai rezistenţi la boli și le imprimă, pentru toată viaţa, gustul pentru alimente bune. Cu ajutorul câtorva trucuri, îi poţi determina să mănânce cu plăcere mâncare gătită sănătos, precum și legume și fructe.
Specialiștii spun că, până în jurul vârstei de 10-11 ani, obiceiurile alimentare ale copiilor sunt dictate de cele din familie și de mesajele publicitare. Abia după această vârstă ei încep să-și impună propriile alegeri. Dacă nu sunt bine informaţi și dacă au deja anumite preferinţe nesănătoase, câștigarea independenţei îi va face pe copii să aleagă cu precădere alimentele sărace în nutrienţi, dar gustoase și intens promovate de mass-media.

Studiile spun că, de pildă, preferinţa pentru gustul sărat (cauză importantă a apariţiei hipertensiunii arteriale) se formează în prima parte a copilăriei și că, tot atunci se formează și preferinţa pentru alimentele bogate în grăsimi. Consecinţele acestor obiceiuri sunt un număr crescut de cazuri de obezitate și de diabet la copii, precum și apariţia bolilor cardiovasculare de la vârste tot mai mici.

Lasă-l să te ajute la pregătirea mâncării

Foarte mulţi părinţi cedează rugăminţilor copiilor atunci când, de exemplu, ei își doresc dulciuri sau alte preparate pline de E-uri. De aceea, poate că preferaţi să mergeţi la cumpărături fără ei. Dar specialiștii spun că astfel de situaţii te pot ajuta să-i determini pe cei mici să aleagă hrană sănătoasă.

Evitaţi rafturile cu dulciuri și mergeţi în zona fructelor și a legumelor, iar în timp ce vă apropiaţi de spaţiile în care acestea sunt expuse, întreabă-i pe cei mici ce preferă. Trucul este să-i rogi să aleagă între două produse la fel de bune pentru sănătate: „Banane sau portocale, ce-ai dori la gustare?", „Cartofi sau sfeclă, ce vrei să luăm?". În general, copiii reacţionează pozitiv și se bucură că pot să-și exprime preferinţele, așa că vor fi încântaţi să mănânce ceva ce ei singuri au ales și au pus în coșul de cumpărături.

Și pregătirea mesei poate fi o activitate distractivă, care îi va face să mănânce cu plăcere. Cumpăraţi farfurii personalizate și șerveţele speciale pentru cei mici, cu personaje din desene animate. Încurajaţi-i să le pună ei singuri la masă. Iar voi fiţi creativi și așezaţi mâncarea în farfurii într-un mod cât mai inedit: sub formă de litere, de personaje sau în forme geometrice și folosiţi alimente în cât mai multe culori pentru a face mâncarea cât mai atractivă vizual. Dacă procedezi în acest fel nu înseamnă că îţi încurajezi copilul să se joace cu mâncarea, ci că transformi ritualul mesei într-un moment interactiv și distractiv pentru cei mici.

Fii tu însuţi un model pentru el

Foarte important este ca în familie să se mănânce sănătos. Dacă adulţii cumpără mâncare de la fast-food pentru că nu au timp să gătească sau dacă ei înșiși preferă acest tip de alimentaţie în locul salatelor și al fructelor, atunci copilul va face la fel. Tocmai de aceea, este important ca și părinţii să mănânce variat și să consume cu precădere legume și fructe în detrimentul alimentelor procesate și al celor ce abundă în grăsimi sau în zahăr.

Deși poate fi obositor, în anumite situaţii este nevoie să gătești mâncăruri speciale pentru copii. Scopul nu este ca doar cei mici să mănânce sănătos, ci să-i tentezi să încerce și alte alimente. Studiile spun că un copil acceptă un fel nou de mâncare după aproximativ 12 tentative eșuate. Deci nu trebuie să îţi pierzi răbdarea dacă micuţii nu vor gusta de la început din felurile noi de mâncare. Încet-încet, dacă le stârnești curiozitatea, vor încerca.

Nu-l forţa să mănânce tot

O regulă importantă este să nu îl forţezi pe copil să mănânce tot și, mai mult decât atât, să nu folosești dulciurile pentru a-l mitui. Nu obţii mare lucru dacă cel mic mănâncă broccoli, dar o face numai cu gândul la ciocolata pe care i-ai promis-o după ce termină. Va rămâne cu impresia că masa este un moment neplăcut de care trebuie să scape cât mai repede pentru a se putea bucura apoi de lucrurile care îi plac.

Adaptează deserturile și băuturile

Specialiștii spun că ideal ar fi să nu interzicem copiilor să consume dulciuri, ci să îi determinăm să prefere deserturile sănătoase. Sucurile naturale, preparate în casă, din fructe, precum și cremele de fructe, combinate cu iaurt, servite cu ornamente creative sau sub formă de îngheţată sunt sănătoase și nu le creează copiilor frustrarea că nu pot avea parte de un desert gustos.

Specialistul nostru

Eugen Copcea
Medic nutriţionist

Știm că este dificil dimineaţa, când toată lumea se grăbește să prepari micul dejun și poate fi dificil să ne convingem copiii că este absolut necesar să mănânce înainte să plece la grădiniţă sau la școală. De obicie, ei colaborează dacă le dăm „ceva bun". Or, adesea, „ceva bun" este antonimul lui „sănătos" când vine vorba de preferinţele copiilor. O soluţie rapidă pentru părinţi și acceptată ușor de cei mici este micul dejun care constă în cereale cu lapte sau cereale cu iaurt. Cerealele conţin amidon (carbohidrat complex) care se absoarbe lent și le asigura energia necesara și, de asemenea, fibre, proteine, minerale  ( Ca, Fe, Zn) și vitamine (cele din grupul B, vitamina E), iar laptele conţine calciu și fosfor, indispensabile pentru sănătate oaselor.

Indicii

Masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniștit sau nu mai manifestă interes.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 12 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu