ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Usturoiul de primavara, un detoxifiant puternic

Usturoiul de primavara, un detoxifiant puternic
Usturoiul de primavara, un detoxifiant puternic Usturoiul verde, de primavara, ca si cel uscat, pe care-l folosim iarna, este cunoscut de cand lumea ca medicament minune, dar si ca cel mai puternic antibiotic natural. Usturoiul contine cantitati insemnate de vitamine, A, B1, B2 si C, dar si substante minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, iod, siliciu si calciu.
Ca si ceapa, usturoiul contine alicina, substanta recunoscuta pentru efectul ei antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorita alicinei din compozitie, usturoiul se numara printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a bolilor respiratorii. Alicina are, de asemenea, proprietati anticoagulante, impiedicand formarea trombozelor, adica blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange.
Consumul regulat de usturoi contribuie la scaderea nivelului colesterolului din sange si al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare. Atat usturoiul verde cat si ceapa contin cuercitina, un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Cercetatorii spun ca 5-6 grame de usturoi, consumate zilnic, scad riscul aparitiei cancerului de prostata cu mai mult de 50%. Proprietatile anticancerigene ale usturoiului se datoreaza compusilor sulfurati, printre care se numara si alicina.
Fumatorii inraiti care consuma zilnic usturoi sau ceapa sunt mai putin expusi la a se imbolnavi de cancer pulmonar, tot alicina fiind aceea care inlatura o parte din efectele negative ale fumatului.
Usturoiul verde contine, in plus, fata de cel uscat, fitohormoni, substante cu structura chimica similara hormonilor, care se gasesc in toate plantele tinere. De aceea e recomandat ca primavara sa se consume cat mai multe verdeturi si legume de sezon.
La usturoiul verde, mirosul si iutimea sunt mult mai blande, decat la cel uscat, deoarece contine mai putini compusi cu sulf, vinovati de aceste efecte, care nu prea plac. Mirosul neplacut de usturoi sau ceapa poate fi indepartat zdrobind intre dinti un bob de cafea sau mestecand cateva frunze de patrunjel.
Usturoiul de primavara, planta intreaga, daca frunzele nu sunt vestejite, se foloseste, ca si ceapa verde, in salata, pe sandvisuri ori in mancare gatita, supa, ciorbe, tocanita, cartofi fierti sau prajiti. Pentru ca usturoiul sa nu-si piarda din calitati, se recomanda sa se adauge in mancarea gatita numai dupa ce vasul a fost luat de pe foc.
Consumati usturoiul in stare naturala, cum ni l-a daruit pamantul. Prin procesare industriala, usturoiul isi pierde multe din calitatile sale, pana ajunge in capsule sau casete si asa nu mai poate fi numit produs natural.

Autor: Ziare.com
Sursa: www.ziare.com  Joi, 31 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu