Picătura de cunoaştere
Combinaţie periculoasă
Nutriţioniştii recomandă evitarea consumului de băuturi pe bază de cafea alături de preparate grase sau de tip fast-food, întrucât această combinaţie ar putea fi periculoasă pentru sănătate din cauza faptului că ridică nivelul zahărului din sânge la cote alarmante. Glicemia unei persoane sănătoase creşte foarte mult după o masă bogată în grăsimi, însă această creştere este de două ori mai mare în cazul în care persoana respectivă consumă alimente grase şi cafea sau băuturi pe bază de cafeină. În această din urmă situaţie, zahărul din sânge ajunge la un nivel despre care se spune că este „în pragul diabetului“. O echipă condusă de Marie-Soleil Beaudoin, doctorand la Universitatea din Guelph, Canada, a efectuat un experiment în urma căruia oamenii de ştiinţă au constatat că grăsimile saturate din mâncarea grasă afectează capacitatea organismului de a „curăţa“ excesul de zahăr din sânge, iar combinarea acestor alimente cu băuturile pe bază de cafeină are un impact şi mai mare asupra sănătăţii. „Este nesănătos ca zahărul să rămână în sânge pentru perioade lungi de timp, pentru că acest lucru poate avea repercusiuni asupra organelor interne“, a explicat profesorul Beaudoin.
Studiul este primul care analizează efectele pe care le au grăsimile saturate şi cafeina asupra glicemiei, experimentul din timpul cercetărilor fiind realizat cu ajutorul unui cocteil special care conţine numai lipide, o băutură care le-a permis oamenilor de ştiinţă să provoace reacţiile care se petrec în organism în momentul în care ingerăm grăsimi. Voluntarii care s-au oferit pentru studiu au băut câte un gram de cocteil pentru fiecare kilogram de masă musculară, iar după şase ore au primit al doilea cocteil, de data aceasta o băutură cu cafeină. Glicemia subiecţilor a crescut cu 32 la sută faţă de nivelul măsurat, când voluntarii nu ingeraseră cocteilul cu grăsimi.
Nutriţioniştii recomandă evitarea consumului de băuturi pe bază de cafea alături de preparate grase sau de tip fast-food, întrucât această combinaţie ar putea fi periculoasă pentru sănătate din cauza faptului că ridică nivelul zahărului din sânge la cote alarmante. Glicemia unei persoane sănătoase creşte foarte mult după o masă bogată în grăsimi, însă această creştere este de două ori mai mare în cazul în care persoana respectivă consumă alimente grase şi cafea sau băuturi pe bază de cafeină. În această din urmă situaţie, zahărul din sânge ajunge la un nivel despre care se spune că este „în pragul diabetului“. O echipă condusă de Marie-Soleil Beaudoin, doctorand la Universitatea din Guelph, Canada, a efectuat un experiment în urma căruia oamenii de ştiinţă au constatat că grăsimile saturate din mâncarea grasă afectează capacitatea organismului de a „curăţa“ excesul de zahăr din sânge, iar combinarea acestor alimente cu băuturile pe bază de cafeină are un impact şi mai mare asupra sănătăţii. „Este nesănătos ca zahărul să rămână în sânge pentru perioade lungi de timp, pentru că acest lucru poate avea repercusiuni asupra organelor interne“, a explicat profesorul Beaudoin.
Studiul este primul care analizează efectele pe care le au grăsimile saturate şi cafeina asupra glicemiei, experimentul din timpul cercetărilor fiind realizat cu ajutorul unui cocteil special care conţine numai lipide, o băutură care le-a permis oamenilor de ştiinţă să provoace reacţiile care se petrec în organism în momentul în care ingerăm grăsimi. Voluntarii care s-au oferit pentru studiu au băut câte un gram de cocteil pentru fiecare kilogram de masă musculară, iar după şase ore au primit al doilea cocteil, de data aceasta o băutură cu cafeină. Glicemia subiecţilor a crescut cu 32 la sută faţă de nivelul măsurat, când voluntarii nu ingeraseră cocteilul cu grăsimi.
sursa. gazeta de sud
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu