ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 4 aprilie 2011

Cele mai frecvente greșeli în Post

 Cele mai frecvente greșeli în Post
Cele mai frecvente greșeli în Post
În loc de purificare, există riscul îngrășării și suprasolicitării organismul cu alimente bogate în E-uri. Persoanele care suferă de boli cronice, copiii, femeile însărcinate și vârstnicii sunt cei mai afectaţi de regimul de post incorect.
Prin definiţie, postul presupune un regim alimentar din care lipsesc produsele de origine animală. Dar, pentru că tocmai acestea sunt bogate în vitamina B12, în fier și în proteine cu valoare biologică ridicată, persoanele care ţin post rămân „descoperite" în ceea ce privește aportul acestor nutrienţi. Mai ales copiii și femeile însărcinate resimt lipsa acestor proteine, astfel că o dietă bazată doar pe legume și pe fructe nu le este recomandată.
În această perioadă, multe persoane încearcă să păcălească senzaţia de foame consumând cu precădere produse de patiserie sau de tip fast-food, cum sunt foietajele, cartofii prăjiţi sau chipsurile. Acestea pun în pericol sănătatea, fiind bogate în grăsimi hidrogenate, care se depun pe vasele de sânge. În plus, ele sunt lipsite de valoare nutritivă și asigură o saţietate de scurtă durată.
Mai mult, consumul exagerat de produse făinoase poate duce la acumularea kilogramelor. „Este bine ca doar jumătate din calorii să provină din glucide complexe", completează medicul nutriţionist Adrian Copcea. Cele mai indicate sunt produsele nerafinate, obţinute din cereale integrale: orez brun, pâine integrală, fulgi integrali.
Postul negru, periculos pentru diabetici
Perioada de post poate pune probleme celor care suferă de afecţiuni renale, hepatice, digestive, dar și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau celor aflate sub tratament medicamentos. Postul negru este cu atât mai periculos în aceste cazuri, dar și în cazul diabeticilor. „Aceștia trebuie să își ajusteze tratamentul, în caz contrar riscând o scădere severă a glicemiei", atrage atenţia medicul Adrian Copcea. Și excesul de grăsimi naturale și de prăjeli, ambele prezente din plin în zacuscă, poate fi periculos pentru cei cu afecţiuni gastrice, dar și pentru cei care vor să aibă grijă de siluetă.
Atenţie la pateurile vegetale!
Numeroase produse de post conţin aditivi alimentari de tipul aromelor și potenţiatorilor de gust, menite să facă produsul mai gustos. De asemenea, pot fi bogate în conservanţi, care cresc durata de viaţă a produselor respective, cel mai întâlnit fiind sarea. Medicii nu le recomandă și propun înlocuirea pateurilor, parizerului și șniţelelor vegetale cu fasole, orez cu ciuperci sau cu cartofi fierţi.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 4 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu