ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 6 aprilie 2011

Analize si controale medicale care salveaza vieti

Analize si controale medicale care salveaza vieti
Analize si controale medicale care salveaza vieti "Daca as fi mers mai devreme la medic…" - pare sa fie regretul tot mai multor romani de toate varstele. Inca suntem tara fruntasa la prezentarea in fata specialistilor atunci cand bolile se afla in stadii avansate. Iata o serie de analize si controale anuale care nu lasa loc de regrete, caci sanatatea este nepretuita.

"Vrei sa ai o inima sanatoasa? Tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi un numar de telefon", spune medicul cardiolog Eduard Apetrei. Retineti numarul: 0351.40.530. Nu este un numar cu tarif special, de fapt nu costa nimic sa-l apelati pentru ca preventia are costuri foarte scazute in comparatie cu tratamentul.

Fiecare cifra are urmatoarea semnificatie: "0 - nefumator", "3 - plus 3 km de mers pe jos zilnic sau 30 de minute de activitate fizica", "5 - 5 portii de vegetale si fructe pe zi", "140 - tensiunea arteriala < 140 mmHg", "5 colesterolul sa se incadreze in limita < 5 mmol/ml (<200 mg/ml)", "3 - valoarea colesterolului rau (LDL) sa fie mai mic de 3 mmol/ml (<120 mg/ml)", iar "0 - evitarea supraponderii si a diabetului".

"Sub 45 de ani, supraponderabilitatea si hipertensiunea arteriala reprezinta factori de risc pentru bolile de inima, dar pot fi evitate si tratate. Atunci cand femeile se imbolnavesc de inima, fac cardiopatie ischemica, iar afectiunile de inima se dezvolta mai repede ca la barbati. Dupa 45 de ani, in special barbatii au probleme de sanatate a inimii", explica dr. Apetrei.

Pentru preventie, se impun anual: un examen clinic, o cardiograma (oricine are hipertensiune arteriala, palpitatii trebuie sa faca acest test), monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, proba de efort, tomografie computerizata. De asemenea, este importanta analiza "scorul de calciu" (scanarea arterelor coronare pentru calcifieri) pentru ca poate indica o cardiopatie ischemica.

Controale ginecologice obligatorii

Atunci cand vine vorba despre controalele ginecologice obligatorii, femeile din Romania sunt mai pudice, mai prost informate si cu resurse financiare mai precare decat femeile din alte tari. Deci multe (prea multe) ajung la medic atunci cand nu se mai poate face nimic pentru salvarea lor. Inca suntem prima tara ca mortalitate din cauza cancerului de col uterin, iar campania de vaccinare anti-HPV la fetite a fost un esec. Atentie!

Infectiile cu tulpini de HPV sunt cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala de pe glob. Indiferent de varsta, cu recomandarea unui specialist, inca se pot face vaccinuri anti-HPV gratuit in Romania. Intrebati medicul de familie si pe cel ginecolog, deoarece au ramas foarte multe doze de vaccin nefolosite in urma acelei campanii. Medicii oncologi Cristina Saptefrati si Rodica Tudor ne atentioneaza: "

Exista 2 forme de cancer de col uterin: scoamos si adenocarcinom. Foarte important - exista leziuni precursoare cancerului de col uterin care se pot determina prin controale si teste de rutina. Infectia cu HPV este tranzitorie, in 2 ani te poti vindeca. Daca dupa aceasta perioada mai esti purtator, in 5 ani leziunile se agraveaza. Intre 5 ani si 15 ani de la infectia cu papiloma virus uman, acesta devine invaziv". Anumite tipuri de HPV au risc scazut, dar cauzeaza condiloamele vulvare sau negii genitali.

Autor: Ce se intampla doctore ?
Sursa: www.csid.ro  Marti, 5 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu