ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 8 aprilie 2011

Alimente care ne protejează de radiaţii

Alimente care ne protejează de radiaţii

8 aprilie 2011, 07:19 |  Autor: Adina Radu | 4351 afişări
Verdeţurile conţin antioxidanţi care ajută la eliminarea radiaţiilor din corp
Foto: shutterstoc

Verdeţurile conţin antioxidanţi care ajută la eliminarea radiaţiilor din corp

 
Consumul de alge marine şi de vegetale combate efectele negative ale radiaţiilor. În cazul expunerii la radiaţii, includeţi în dietă alimente bogate în iod şi în antioxidanţi. Iodul provenit din surse naturale este mai eficient decât cel din medicamente.
Deşi la noi în ţară nu s-a înregistrat o creştere a radioactivităţii mediului în urma accidentului nuclear din Japonia, numărul persoanelor care iau pastile cu iodură de potasiu (medicamente indicate în caz de contaminare radioactivă) a crescut semnificativ în ultima vreme.
 Însă medicii recomandă mai degrabă consumul unor alimente bogate în iod, în fibre alimentare şi în antioxidanţi, care, pe lângă faptul că se asimilează mai bine decât medicamentele, nu au efecte secundare. În plus, consumul unor astfel de alimente ne protejează nu doar de o eventuală contaminare nucleară, ci şi de radiaţiile provenite de la aparatele pe care le folosim zilnic, precum televizorul, calculatorul sau cuptorul cu microunde ori de razele X emanate în timpul unor investigaţii medicale cum ar fi radiografiile. Iar cea mai bună sursă naturală de iod sunt alegele marine.
„Radiaţiile, indiferent de sursa din care provin, sunt cumulative, se acumulează în organism şi, în timp, duc la îmbolnăvire. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să consumăm în special alge marine. Acestea sunt cea mai bună sursă de iod, mai bună decât iodura de potasiu sau decât alte medicamente de acest tip, dar şi de chelatori, compuşi chimici care practic «leagă» izotopii radioactivi şi metalele grele precum plumbul, aluminiul sau mercurul, împiedică digerarea lor şi favorizează eliminarea lor rapidă prin fecale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Algele marine pot fi consumate fie ca atare, proaspete sau deshidratate, în diverse preparate, fie sub formă de suplimente alimentare. Potrivit specialiştilor, este bine ca suplimentele cu alge, cum ar fi cele cu spirulină, să fie administrate de două ori pe zi. De asemenea, un truc ar fi să înlocuim sarea folosită în mod obişnuit cu cea marină, cu praf de alge.
Fructe şi legume colorate, zilnic
Alimentele bogate în fibre şi în antioxidanţi, cum ar fi verdeţurile, fructele şi legumele colorate, contribuie şi ele la eliminarea radiaţiilor din organism, datorită conţinutului de pectine, substanţe care acţionează similar chelatorilor.
În plus, consumul acestor alimente ajută la combaterea constipaţiei şi la detoxifiere. „Cel mai indicat este să consumăm zilnic fructe şi legume colorate, preferabil în stare proaspătă. Un conţinut foarte ridicat de antioxidanţi au merele, prunele (chiar şi magiunul fără ados de zahăr), gutuile, fructele de pădure, precum afinele, zmeura sau coacăzele, verdeţurile, ceapa şi usturoiul. Ar trebui ca dieta să includă cel puţin două fructe pe zi", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Tot pentru detoxifierea organismului este bine să se consume salată verde, păpădie, spanac şi mentă, iar pentru protejarea organismului de efectele radiaţiilor să se administreze suplimente alimentare cu vitaminele C, D şi E.
Evitaţi alimentele din zonele contaminate!
O măsură pentru a evita efectele radiaţiilor nucleare este să nu se consume alimente care au fost produse în zonele contaminate. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, laptele şi carnea sunt alimente care se contaminează mai uşor, deoarece animalele mănâncă iarbă şi se declanşează un proces de bioconcentrare. În plus, peştele şi fructele de mare provenite din zonele cu radioactivitate crescută pot fi nocive pentru sănătate.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu