ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 30 ianuarie 2011

Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre sănătate

 Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre sănătate
Medicii demontează cele mai cunoscute 15 mituri despre 
sănătate Câţi dintre copii n-au fost speriaţi de părinţi, când erau mici, că li se lipește guma de mestecat de stomac, dacă o înghit, ori că, dacă se uită cruciș, rămân așa? Ei bine, trei dintre cei mai cunoscuţi doctori din România demontează astăzi, în Libertatea, aceste mituri. Dr. Monica Pop, dr. Laurenţiu Luca și dr. Gheorghe Mencinicopschi susţin că acestea sunt doar niște credinţe bătrânești, fără nici o acoperire medicală.

1. Ai nevoie de cel puţin doi litri de apă zilnic - FALS!
Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană crește în raport cu clima (în deșert, necesarul de apă este de un litru pe oră) și cu efortul fizic și mental depus. Supele, fructele sau alte alimente pot contribui la hidratarea organismului, în timp ce mâncarea sărată provoacă sete.
2. Dacă înghiţi guma de mestecat, aceasta se va lipi de stomac - FALS!
Guma nu dăunează în nici un fel stomacului și se elimină normal, fără a fi afectată de sucurile gastrice. Produsul este chiar benefic în cazul celor care suferă de arsuri și de dureri de stomac, pentru că stimulează secreţiile salivare, care au PH alcalin.

3. Părul se albește de la stres - FALS!
Culoarea părului este dată de melantonină, iar în lipsa acestui pigment, părul își schimbă culoarea. Încărunţirea face parte din procesul de îmbătrânire, iar în cazul în care ea apare prematur, de vină sunt factorii genetici sau anumite afecţiuni.

4. Cititul la lumina lămpii slăbește vederea - FALS!
Dacă obișnuiești să citești frecvent la lumina slabă a unei lămpi, ai remarcat că acest lucru îţi obosește ochii. Pot apărea chiar și dureri de cap, dar capacitatea vizuală nu îţi va fi afectată.

5. Gravidele nu au voie să facă plajă - FALS!

Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că nu te poţi bucura de o vacanţă la mare. Atât timp cât nu te expui excesiv la soare, nici tu, nici copilașul din pântecul tău nu veţi păţi nimic. Se recomandă costume de baie comode și folosirea cremelor solare cu factor de protecţie ridicat.
6. Răcim de la frig - FALS!
Răcelile sunt, de fapt, viroze, afecţiuni provocate de virusuri care pătrund în organism. Temperatura corpului sau a mediului înconjurător nu influenţează în nici un fel contractarea germenului.

7. Vitamina C vindecă răceala - FALS!
Este un mit că vitamina C te ajută să te vindeci de o răceală. Ea nu are efect asupra virusurilor răspunzătoare pentru viroza ta, iar tratamentul eficient este doar cel medicamentos, care îţi ameliorează simptomele.

8. Trosnitul articulaţiilor cauzează artrită - FALS!
Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor în exterior, formându- se astfel un balon de gaze. Prin spargere, se face auzit un zgomot, dar acest lucru nu cauzează artrită. În cel mai rău caz, poate apărea o slăbiciune la nivelul articulaţiilor.

9. Cariile sunt produse de bomboane - FALS!
Dulciurile nu sunt cu nimic mai nocive pentru dantură decât alte alimente care rămân între dinţi și care încep să se descompună, favorizând cariile. Mai mult, pentru că, de obicei, se dizolvă în câteva minute, bomboanele sunt mai puţin dăunătoare.

10. Frecţiile cu alcool scad febra - FALS!
Atunci când ai febră, frecţiile cu alcool sunt contraindicate, pentru că vaporii intră în organism prin piele și provoacă intoxicaţii alcoolice. În cazul copiilor cu vârste mici, acest tip de tratament poate provoca și comă. În plus, nici temperatura corpului nu va scădea.

11. Hemoragia nazală trece dacă stai culcat, cu mâna stângă ridicată - FALS!
Această poziţie nu are o influenţă pozitivă asupra hemoragiei nazale, provocată frecvent de hipertensiune. Lăsarea capului pe spate nu va face decât să direcţioneze sângele spre căile respiratorii superioare sau spre stomac.

12. Laptele cald alungă insomnia - FALS!
Studii recente au dovedit că laptele cald nu are proprietăţi miraculoase, care să poată provoca somnul. Acesta se datorează mierii sau zahărului cu care e îndulcită băutura și care stimulează secreţia de serotonină, hormon cu rol în apariţia somnolenţei.

13. Nu mai sughiţi dacă te sperie cineva - FALS!

Sughiţul este o contracţie bruscă a mușchiului diafragmei, însoţită de un zgomot provocat la eliminarea aerului. Dacă te sperie cineva, există chiar riscul să forţezi acest mușchi. Bea un pic de apă sau ţine-ţi respiraţia câteva secunde, pentru a modifica ritmul contracţiilor mușchilor respiratorii, inclusiv al diafragmei.
14. Persoanele cu ochi căprui văd mai bine decât cele cu ochi albaștri - FALS!
Culoarea irisului nu are nici o influenţă asupra vederii unei persoane și nu există vreun indiciu privind predispoziţia acelui om de a dezvolta anumite afecţiuni de vedere.
15. Dacă încrucișezi privirea, rămâi așa - FALS!
Strabismul apare în copilărie și, în majoritatea cazurilor, se transmite genetic sau e cauzat de o suprasolicitare a vederii pentru a compensa o afecţiune oftalmologică. Uitatul cruciș din când în când, în joacă, nu este deloc periculos.


Iată și 5 mituri reale

1. Unde intră soarele nu intră doctorul - ADEVĂRAT!
Într-o încăpere spaţioasă, luminoasă și bine aerisită, microorganismele nu găsesc un mediu propice pentru a se înmulţi. Astfel, pereţii sunt feriţi de mucegai sau de alţi microbi care, odată ajunși în corpul uman, pot provoca boli infecţioase grave.

2. Dulciurile și grăsimile agravează acneea - ADEVĂRAT!
Acneea este, de regulă, o problemă a tinerilor aflaţi la adolescenţă, ca urmare a fluctuaţiilor de hormoni. La adulţi, poate apărea dacă faci un tratament cosmetic neadecvat, din cauza unui ovar polichistic sau a unei modificări a secreţiei de testosteron. O alimentaţie incorectă, cu excese de dulciuri și ciocolată, poate agrava o acnee deja existentă.

3. Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă - ADEVĂRAT!
Fructele proaspete, precum merele, nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică. Ele conţin numeroase substanţe nutritive, vitamine și minerale care asigură buna funcţionare a organismului și previn apariţia a numeroase afecţiuni, precum anemia, gastritele, acneea sau litiazele biliare.

4. Dacă te uiţi la soare, orbești - ADEVĂRAT!

Atunci când te uiţi direct spre soare, razele emise de acesta provoacă arsuri retiniene care, în timp, se extind și produc pierderea ireversibilă a vederii. Ochelarii de soare, oricât ar fi de închiși la culoare, nu te protejează îndeajuns.

5. Apa dinaintea mesei scade pofta de mâncare - ADEVĂRAT!
Cu 30 de minute înainte de masă, un pahar cu apă îţi reduce pofta de mâncare, dându-ţi o senzaţie de saţietate. Nu este indicat să consumi lichide în timp ce mănânci, pentru că acestea afectează concentraţia secreţiilor gastrice și încetinesc digestia.
Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Duminica, 30 Ianuarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu