ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 22 mai 2015

 Ceașca de sănătate - Florile de soc ne apără de boli
Ceașca de sănătate - Florile de soc ne apără de boli
S-a deschis sezonul socului, una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute în ţara noastră ! Din luna mai și până la sfârșitul lunii iunie, avem posibilitatea să facem provizii cu flori, frunze și cu rădăcini de soc pentru farmacia casei până la anul viitor.
Hipocrate atribuia socului “foarte bune proprietăţi  laxative, diuretice și ginecologice”. În schimb, renumitul fitoterapeut  francez Eric Favre recomandă folosirea  florilor, fructelor și scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare în numeroase  afecţiuni. “Scoarţa de soc, de exemplu, spune fitoterapeutul francez, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice și laxative”.
Terapia cu flori eficientă în zeci de afecţiuni
Deosebit de eficientă este terapia cu flori de soc în combaterea a zeci de afecţiuni : digestive, respiratorii, oculare, dermatologice și reumatice. Florile de soc sunt adjuvante excelente în orice cură de slăbire.
Conţine numeroase substanţe active
Puterea terapeutică a plantei se datorează substanţelor active pe care le conţine socul: bioflavonoizi, mucilagii, acizi grași Omega 3 și Omega 6, ulei volatil, tanin și pectină.
Toate componentele plantei au efecte medicinale
„Toate elementele componente ale plantei: flori, scoarţă, fructe și rădăcini au o valoare medicinală deosebită. Preparatele din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, sudorifice, diuretice, expectorante și detoxifiante. Deoarece un prim pas în orice cură de slăbire îl reprezintă detoxifierea, florile de soc sunt o soluţie excelentă”,   
precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.  
Efectele terapeutice ale infuziei
Infuzia din flori acţionează împotriva răcelilor, bronșitei, laringitei, în bolilor de rinichi și provoacă sudoraţia.În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi.   În schimb, infuzia preparată din fructe, din scoarţă și din rădăcini de soc produce diureză și o stare de relaxare generală a organismului
Ceaiurile de soc sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul  bolilor de plămâni.
În același timp, planta este valorificată ca un “vehicol” pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia. Pentru afecţiunile căilor respiratorii, pentru gripă sau pentru răceli bronșice este indicată infuzia din flori de soc. În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi.
Ce efecte terapeutice au fructele de soc
Fructele de soc curăţă rinichii, stomacul și se recomandă mai ales sedentarilor, predispuși la obezitate.
De asemenea, fructele de soc au și efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină și fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la tratarea bolilor degenerative și au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase și tumorilor benigne. Potrivit unor unor cercetări recente, această terapie prelungește tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul acesta din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale. 
Tictura din fructe de soc combate obezitatea
În curele de slăbire și în combaterea obezităţii, se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar și produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul și margarina. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi.
Un leac excelent din rădăcină de soc
 Un remediu excelent care combate ascita se  prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie. 
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia
Ingrediente: 2 linguriţe de plantă uscată  și o cană de apă clocotită.
Preparare: Planta se infuzează timp de 15 minute într-o cană cu apă fierbinte. În afecţiuni respiratorii, se consumă câte o cană de infuzie, îndulcită cu miere, după fiecare masă principală.
Socata
Ingrediente: 7 flori de soc, 10 l de apă, 2 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez, 10 cuișoare.
Preparare: Ingredientele se macerează timp de trei-cinci zile, în funcţie de temperatura camerei. Băutura se strecoară și se păstrează la rece. O cură cu efecte revigorante asupra întregului organism trebuie urmată 18 zile. În acest interval, zilnic se bea câte 500 ml. Leacul este indicat și în afecţiuni ale sistemului nervos.        
Tinctura
Se prepară prin amestecarea sucului proaspăt de fructe (nematurizate sau maturizate) cu alcool 900, în raport 1:1;  apoi se agită bine pentru omogenizare. Se păstrează în sticle mici, închise ermetic, într-un loc răcoros.
Se administrează câte 2-4 linguri pe zi, într-o cură de lungă durată, pentru prevenirea și combaterea într-o varietate de afecţiuni cronice și degenerative.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Vineri, 22 Mai 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu