ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 1 octombrie 2014

O vitamină care se găsește în multe alimente inclusiv în carne și ouă crește riscul de cancer

Vitamina B12 se găsește în pește, carne, ouă și lactate și are un rol esenţial în sinteza ADN-ului şi prin aceasta în formarea globulelor roşii, în metabolismul unor acizi graşi necesari sintezei şi menţinerii învelişului de mielină al celulelor din sistemul nervos şi în metabolismului acidului folic.
Recent, cercetătorii danezi au descoperit că excesul de vitamina B12 crește riscul de cancer.
Nivelul de vitamină B12 din sânge considerat sigur de majoritatea specialiştilor este între 200 și 600 pmol/L.


După ce au studiat date de la 333.667 de pacienți cu cancer, cercetătorii danezi au descoperit că riscul de cancer crește în cazul celor care au un nivel de vitamina B12 mai mare de 800pmol/L.
Surse de vitamină B12
Vitamina B12 este sintetizată de bacterii. Vitamina B12 se găseşte numai în alimentele de origine animală (cantităţi mai mari în rinichi, ficat sau mai mici în ouă, lapte, brânză, iaurt etc.). Alimentele de origine vegetală pot să conţină cantităţi semnificative de vitamina B12 numai în măsura în care aceasta a fost adăugată la procesare.
Contrar zvonurilor, nu există vitamina B12 utilizabilă în vegetale (spanac, gelul de aloe vera, ciuperci, spirulina, tempeh). Nu există vitamina B12 nici în drojdie (cu excepţia sortimentelor îmbogăţite). Cantităţi nesemnificative de vitamina B12 utilizabilă ar putea exista în algele marine Nori şi Chlorella însă nu există dovezi care să arate că acestea repeprezintă o sursă sigură de vitamina B12.
Gătirea sau încălzirea alimentelor nu reprezintă un motiv întemeiat de îngrijorare pentru că vitamina B12 are o stabilitate termică rezonabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu