Indulcitori naturali, pentru un organism sanatos
Aceste efecte secundare variaza, de la dureri de cap si migrene, pana la afectiuni legate de glanda timus, insuficienta hepatica si renala si tulburari de dispozitie. Cat despre consumul excesiv de zahar, acesta poate duce la aparitia diabetului, a cariilor dentare, a obezitatii, bolilor de inima, cateva tipuri de cancer si chiar afectarea functiilor cognitive.
In ultimii ani, cultivatorii de porumb, asociatiile afiliate si marile corporatii promoveaza siropul de porumb bogat in fructoza ca fiind o alternativa naturala. Insa acest indulcitor este produs, in cele mai multe cazuri, din porumb modificat genetic. Fructoza se metabolizeaza mai rapid de catre ficat, fapt ce cauzeaza o crestere a nivelului de zahar din sange. Actiunea rapida creste depozitele de grasime din ficat, ducand la probleme digestive, ficat gras sau ateroscleroza.
Din fericire, exista indulcitori naturali, cu foarte multe beneficii pentru sanatate si care au un gust bun, sunt alternativele ideale pentru zaharul rafinat, fructoza si indulcitorii artificiali. Daca reusim sa inlocuim zaharul cu una dintre aceste optiuni naturale, putem creste cantitatea de antioxidanti consumata zilnic si ne putem proteja sanatatea.
Miere
Mierea este un indulcitor natural si un super-aliment. Este plina de enzime, antioxidanti, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, riboflavina si niacina. Toti acesti nutrienti esentiali ajuta la neutralizarea radialilor liberi in timp ce sustin o buna functionare a sistemului digestiv. O lingura de miere are 64 de calorii si poate fi consumata cu moderatie si de cei ce sufera de diabet.Toate aceste beneficii se pierd atunci cand mierea a fost pasteurizata. Chiar daca o poti cumpara din marile magazine, in tot felul de combinatii, variante si la preturi diferite, este totusi mult mai indicat sa ai o sursa sigura, de incredere, poate un producator din piata, poate un magazin online preferat, poate direct de la un apicultor.
In general, vrei sa mentii toate proprietatile mierii, deci evita sa o supui caldurii, nu o incalzi. Poti sa folosesti miere pentru a-ti indulci orice bautura, sa o pui deasupra unui bol cu cereale sau iaurt sau in salata de fructe. Exista tot felul de mancaruri, deserturi si bauturi in care poti adauga miere, pentru a inlocui cu succes zaharul rafinat.
Stevia
Stevia este originara din America de Sud si a fost folosita in acea regiune de sute de ani pentru a sustine un nivel sanatos de zahar in sange si chiar pentru a promova o pierdere in greutate echilibrata. In prezent, stevia se gaseste aproape pretutindeni, este mult mai dulce decat zaharul si vine sub forma de picaturi lichide, praf, pachete, tablete dizolvabile sau pulbere. Are 0 calorii, nu are carbohidrati si este un indulcitor natural ideal.Spre deosebire de miere, stevia are compozitia mai stabila, poate fi incalzita si folosita in aproape orice preparat. Este mult mai dulce decat zaharul, deci nu se foloseste aceeasi proportie, se recomanda sa fie folosita cumpatat. Cat despre prajiturile ce necesita coacere, poate fi o problema, zaharul rafinat le ofera o anume consistenta. Dar stevia poate fi folosita in aceste retete alaturi de fructe pasate (piure), iaurt, albus de oua sau 1-2 linguri de faina de cocos.
Curmale
Curmalele sunt bogate in potasiu, cupru, fier, mangan, magneziu si vitamina B6. Sunt digerate usor si ajuta la procesul de metabolizare a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. In unele teste s-a aratat ca pot ajuta la reducerea colesterolului LDL si consumate regulat, pot reduce riscul de apartiei a unor boli de inima.Pentru a folosi curmalele pe post de indulcitor natural, primul pas este sa faci o pasta. Aceasta pasta de curmale poate fi ulterior folosita in foarte mult retete, va da consistenta si dulceata oricarui preparat.
Zahar de cocos
Stim deja despre beneficiile produselor din nuca de cocos – apa de cocos, lapte de cocos, faina de cocos, ulei de cocos, etc. Dar si zaharul de cocos poate fi folosit cu succes ca un indulcitor natural. Este plin de polifenoli, fier, zinc, calciu, potasiu, fosfor, antioxidanti si alti fitonutrienti, fiind foarte versatil.Poate fi folosit la fel ca zaharul rafinat, adaugat in aceeasi cantitate la retetele pregatite. Zaharul de cocos este mai aspru decat cel obisnuit, dar il poti pune intr-o rasnita de cafea pentru aceeasi textura. De asemenea, il poti dizolva intr-un lichid, in functie de ce anume prepari.
Poti chiar sa-ti faci propria versiune sanatoasa de zahar pudra. Amesteca zaharul de cocos cu putin praf de arorut (arrowroot) si foloseste o rasnita de cafea sau un robot cu putere mare. Nu va rezulta un zahar la fel de alb ca aspect, dar este o solutie mult mai benefica sanatatii.
Sirop de artar
Siropul de artar provine din America de Nord si este o sursa buna de mangan si contine calciu, potasiu si zinc. Plin de antioxidanti, acest indulcitor natural ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si reduce daunele oxidative. Incearca sa alegi siropul de artar de culoare inchisa, are mai multe beneficii.Siropul de artar este stabil la caldura, deci poate fi incalzit. Se poate adauga in marinada, diferite sosuri, glazuri si in compozitia aluaturilor. Este delicios pe clatite, cereale sau ca indulcitor in cafea sau ceai.
Pentru o glazura deosebita pe care o poti turna pe torturi sau biscuiti, incalzeste putin sirop de artar, apoi pune praful de zahar de cocos (reteta anterioara). Amesteca bine, lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei si vei avea un sos dulce si sanatos.
Piure de banane
Stim deja ca ar trebui sa consumam o banana in fiecare zi, fiind o buna sursa de vitamina B6, vitamina C, plina de potasiu si multe fibre. Bananele au un gust dulce natural si daca le pasezi, le poti folosi pentru a inlocui zaharul rafinat.Foloseste banane foarte coapte, pe care le faci piure. Trebuie doar sa pui intr-un robot de bucatarie cateva banane coapte, cu o lingura de apa. Adauga apa daca mai este necesar, pana se ajunge la consistenta dorita. Fiind expuse la aer, isi schimba culoarea, deci foloseste-le cat mai repede sau adauga putin suc de la o lamaie pentru a incetini procesul de oxidare.
Sirop de orez brun
Siropul de orez brun este gros, un indulcitor natural care este obtinut in urma unui proces de fermentatie. Zaharurile sunt usor digestibile, dar unele siropuri de orez brun contin gluten. Este un inlocuitor perfect in retetele in care ai nevoie de zahar lichid.Indulcitorii artificiali cresc riscul de diabet
Pentru a-l folosi in loc de zaharul alb, foloseste aceeasi proportie, dar gusta mereu ca sa vezi daca este destul de dulce. Poti face batoane cu cereale si nuci sau alune, poti sa faci o placinta cu fructe, trebuie doar sa te asigri ca siropul de orez brun este bio si sa-l achizitionezi dintr-o sursa sigura.
Gem de fructe
Ideal este sa folosesti gem de fructe fara adaos de substante chimice. Gem de capsuni, mere, prune sau struguri, aproape orice varianta poate fi un inlocuitor pentru zahar. Cand il cumperi din magazin, verifica ingredientele si asigura-te ca nu contine pectina sau zahar. Poti sa-ti faci acasa gem fara zahar, din fructe proaspete.Daca vrei sa traiesti sanatos, nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la dulciuri. Trebuie doar sa incerci sa inlocuiesti zaharul rafinat sau indulcitorii artificiali cu aceste optiuni naturale. Fiecare indulcitor natural are un mod de folosire diferit si va necesita sa modifici cateva retete ca sa obtii rezultatul dorit. Dar poti experimenta pana cand gasesti ceea ce-ti place cel mai mult, ca gust si consistenta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu