ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 24 iulie 2015

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Gonartroza - metode de preventie si tratament

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 10:49
   
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Gonartroza - metode de preventie si tratamentFoto: Arhiva personala dr Tarek Nazer
Gonartroza sau artroza genunchiului reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni la varstnici, fiind considerata boala degenerativa a cartilajului articular sau boala de uzura.
Aceasta apare in urma unui dezechilibru functional si mecanic dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor. Se manifesta prin leziuni localizate la nivelul cartilajului si deformari osoase asociate cu o inflamatie locala, explica doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Care sunt semnele si simptomele gonartrozei?

Primul simptom este durerea, care apare lent si se accentueaza in timp, cel mai des este asociata cu exercitiile fizice, insa avand un caracter mecanic apare la primii pasi efectuati, apoi se amelioreaza si reapare persistand. In cazurile mai avansate pacientul acuza dureri continue si in timpul noptii.

Tumefactia, limitarea miscarii si crepitusul sunt simptome frecvent intalnite in gonartroza, care, de asemenea, este foarte afectata de vreme, adica se accentueaza la frig si la umezeala.

Factorii de risc si persoanele predispuse la artroza sunt: obezii, varstnicii, cei cu istoric de diabet zaharat si boli hormonale si cei care au suferit traumatisme sau fracturi.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Cum pune medicul diagnosticul?

In urma anamnezei si a unui examen clinic local medicul va cere o serie de radiografii pentru a confirma diagnosticul si a evalua stadiul afectiunii articulare. Fiind clasificata in patru stadii:

Stadiul I - in care modificarile articulare sunt minime, asociate cu dureri si redoare articulara.

Stadiul II - prezinta dureri mai mari si mai accentuate ca in stadiul I, localizate in compartimentul intern al genunchiului, radiologic apare o ingustarea a spatiului articular.

Stadiul III - simptomele sunt moderate, durerea este mai accentuata, redoarea articulara apare mai ales dimineata, radiologic se observa ingustarea spatiului articular si prezenta de osteofite insotite de modificarea axului mecanic a membrului inferior.

Stadiul IV - apar dureri foarte mari in repaus si noaptea in timpul somnului, radiologic spatiul articular este aproape inexistent, insotit de osteofite si scleroza osoasa.

Rareori este nevoie de alta investigatie imagistica precum RMN-ul sau computer tomograf.

Aceasta boala are evolutie lenta si ireversibila.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Condromalacia patelara - ce este si cum se trateaza

Tratamentul conservativ

Se decide in functie de varsta, stadiul si starea generala a pacientului.

- Tratamentul cu kineto si fizioterapie in stadiul I-II ajuta la reducerea durerii, cresterea mobilitatii, intarirea muschilor si scaderea greutatii in cazul obezitatii.
- Tratamentul farmacologic este recomandat pentru stadiile incipiente unde durerea se poate controla cu tratament antiinflamator si antialgic.
- Tratamentul cu infiltratii intraarticulare este recomandat pentru stadiile incipiente sau in cazurile avansate la pacientii cu contraindicatie de tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical

- Artroscopia de genunchi in stadiile I-II poate ajuta la reducerea durerii si la intarzierea evolutiei bolii.
- Osteotomia de corectie este o metoda rar folosita, in unele cazuri cand pacientii sunt tineri si sufera de artroza genunchiului, fiind de preferat sa se evite artoplastia ca tratament initial.
- Artroplastia de genunchi prin care se inlocuieste articulatia genunchiului cu o proteza metalica unicompartimentala sau totala in functie de caz si de procesul degenerativ al genunchiului.

Recuperarea dupa o artroplastie de genunchi dureaza intre 4-6 saptamani, timp in care pacientul merge cu ajutorul unui cadru si efectueaza un program special de kinetoterapie pentru recuperare completa.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.
www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu