Care sunt cele mai bune surse naturale de antioxidanți
Organismul uman produce în mod natural antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi. Când stresul oxidativ este prea mare, situaţie întâlnită în cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc în oraşe aglomerate şi poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanţi din exterior.
„Sunt trei antioxidanţi principali: vitaminele A, C şi E, care se găsesc atât în fructe şi legume, dar şi în medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidanţii artificiali şi naturali sunt identici. S-a constatat însă că cei naturali sunt mai bine utilizaţi de organism“, spune doctorul Voiosu.
Fructele şi legumele închise la culoare, de tipul roşiilor, fructelor de pădure, afinelor sau morcovilor au conţinutul cel mai mare de antioxidanţi. „Din alimentaţie este bine să luăm principalii antioxidanţi, cum sunt vitaminele sau mineralele (magneziul, fosforul sau calciul).
Elemente precum zincul sau seleniul, şi ele cu o acţiune puternic antioxidantă, le putem lua din preparate speciale care sunt pe piaţă“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
O jumătate de kilogram de legume zilnic
Mănâncă fructele imediat după ce le-ai curăţat
Cel mai important antioxidant, vitamina C sau acidul ascorbic, e inactivat într-un timp foarte scurt în urma expunerii la aer. De aceea, consumă fructele sau legumele care conţin această vitamină la scurt timp după ce le-ai tăiat sau le-ai curăţat de coajă.
De asemenea, şi fierberea alimentelor este dăunătoare, deoarece orice procedeu de încălzire la peste 60 de grade Celsius inactivează acest antioxidant. Măceşele, ardeiul, vişinele sau merele au cea mai mare cantitate de acid ascorbic, mult mai mare decât cunoscutele citrice.
Celălalt antioxidant esenţial, vitamina A, se găseşte în legume, unt şi ficat. Vitamina E se regăseşte în uleiuri, făină, nuci şi unele produse lactate.
Acest articol este proprietatea
Doctorul Zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice
preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu
citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite - revista Doctorul
Zilei, iar pentru publicațiile online - www.doctorulzilei.ro
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu