Daily Mail ne prezintă câteva dintre aceste mici trucuri pentru o viaţă lungă și sănătoasă.
Citește o revistă cu susu-n jos!
Ieși din rutina ta confortabilă și întoarce revista invers când o citești. Acest lucru stresează mintea și lezează puţin celulele nervoase. Totuși, când va repara aceste leziuni, corpul tău va repara și micile probleme datorate vârstei, spune doctorul Marios Kyriazis, un expert în geriatrie.
Mănâncă ceva roșu!
Un ardei iute roșu conţine mai multă vitamina C decât o portocală, sfecla conţine nitraţi ce ajută la relaxarea vaselor sanguine, iar roșiile sunt pline de licopen (un antioxidant puternic) și luptă împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate, conform spuselor lui Susan Jebb de la un centru de cercetare din Cambridge, Marea Britanie.
Aleargă un kilometru cât de repede poţi!
Viteza cu care poţi alerga un kilometru când ai 40-50 de ani este un indicator pentru starea inimii tale, susţine Institutul Cooper din Dallas, SUA. Pentru bărbaţi, opt minute sunt bune. Pentru femei, se acceptă nouă. Dar dacă te chinui să alergi distanţa asta în 10 minute (12 pentru femei), există riscuri cu 30% mai mari să mori de inimă. Mai bine te antrenezi.
Ai grijă la toaletele publice!
Tu poate că știi să te speli pe mâini după ce ai folosit toaleta, dar nu există nicio garanţie că și cel dinaintea ta știe asta. Clanţa ușii unei toalete publice este o „simfonie“ a bacteriilor, pericolul unei infecţii fiind foarte ridicat.
Bea un ceai pe zi!
Un ceai pe zi reduce nivelul stresului și chiar crește speranţa la viaţă de după un atac de cord cu 28%. Cercetătorii de la Harvard Medical School cred că antioxidanţii din ceai ajută la relaxarea vaselor de sânge.
Culcă-te cu o oră mai devreme!
O singură oră de somn în plus este de-ajuns să scadă presiunea sângelui în doar șase săptămâni. Un studiu recent făcut de Harvard Business School pe oameni care dormeau șapte ore sau mai puţin pe noapte, a descoperit că adăugarea unei singure ore a scăzut, semnificativ, riscul de infarct sau de atacuri cerebrale.
Respiră printr-un pai!
În fiecare zi, timp de câteva minute, trage adânc aer în piept printr-un pai. Prin acest exerciţiu simplu vei ajunge să respiri mult mai adânc fapt care poate îmbunătăţi funcţionarea și capacitatea plămânilor și va scadea tensiunea, spune doctor Mike Moreno, autorul cărţii „The 17-Day Plan to Stop Aging“.
Păstrează-ţi casa curată!
Cel mai bun barometru al longevităţii este cât de conștiincios ești, spune psihologul Howard Friedman și medicul Leslie Marin, care au studiat secretele longevităţii. Asta înseamnă să economisești, să fii grijuliu, meticulos și să pui totul acolo unde îi e locul.
Oamenii conștiincioși e posibil să aibă mai multă serotonină în creier, fapt care afectează cât de mult mănâncă și cât de mult dorm. Ei sunt și mai atrași de situaţii și relaţii sănătoase.
Nu pune răul în faţă!
Nu este un lucru rău să îţi faci griji pentru sănătatea ta, pentru că, cel mai probabil, vei face ceva în privinţa asta. Dar cercetătorii americani au descoperit că pesimiștii, cei care văd catastrofe peste tot, își vor asuma riscuri mai mari pentru că se gândesc că viaţa e prea scurtă și că suntem mai predispuși la morţi accidentale. Atunci când se îmbolnăvesc, devin deznădăjduiţi și nemotivaţi, și refuză să-și ia medicamentele.
sex de cel puţin două ori pe săptămână!
Un studiu pe bărbaţii de 45-50 de ani a descoperit că sexul regulat are un efect de protejare. Cei care se bucură de orgasme frecvente (de două ori pe săptămână) au cu 50% mai puţine riscuri de muri de tineri decât cei care scapă ocazia. Un expert american estimează că sexul de trei ori pe săptămână poate adăuga doi ani la viaţă. Fă sex în fiecare zi și speranţa la viaţă va crește cu opt ani!
Nu fi prea fericit!
Mulţi cred că fericirea și optimismul sunt secretele unei vieţi lungi. Însă cercetătorii spun că aceste două lucruri sunt strâns legate de o tensiune mare și un colesterol peste limite. Mai mult, se pare că oamenii fericiţi sunt predispuși să ignore starea de sănătate și nu-și vor lua precauţii și nu vor urma sfaturile medicului.
Fii femeie!
Cromozomul X în plus pe care îl au femeile le face mai rezistente la atacurile împotriva imunităţii organismului, susţine un studiu din Belgia. Cercetătorii au identificat ceva denumit „microARN“ care are un rol biologic important. Femeile, se pare, că au mai multe „microARN“-uri în acel cromozom X.
Rămâi în pat în zilele de luni ale iernii!
Riscul de a muri într-o zi de luni este cu 18% mai mare decât într-o duminică. Acest lucru este datorat, posibil, stresului de a te întoarce la serviciu. Există cu 25% mai multe riscuri să mori în timpul iernii decât vara, spune doctor Brewer, autor al cărţii „Live Longer, Look Younger“. Dă vina pe ceasul biologic, care influenţează presiunea sanguină, ritmul cardiac și activitatea cerebrală și rămâi să dormi lunea dimineaţă, iarna.