ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 14 decembrie 2012

Cum ne ingrijim pielea iarna daca avem psoriazis


Cum ne ingrijim pielea iarna daca avem psoriazis
Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important in apararea organismului de factorii externi. Practic, pielea functioneaza ca o bariera intre organism si mediul exterior.
Iarna, din cauza temperaturilor scazute si a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vantul sau gerul, structura hidrolipidica a pielii este afectata, iar functia de bariera a pielii este alterata. Pielea este mai vulnerabila si pentru ca este mai uscata, din cauza faptului ca la frig scade transpiratia si implicit gradul de hidratare al pielii.
Persoanele care sufera de sunt si ele la randul lor afectate pe timp de iarna. Pe langa impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu nu beneficiaza de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturala, asa cum se intampla pe timpul verii.
Dr. Carmen Curea, Medic Primar Dermatologie, Doctor in Stiinte Medicale, Academica Medical Center ofera cateva sfaturi si recomandari celor care sufera de psoriazis: „In cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesita o ingrijire foarte atenta, cu atat mai mult in sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave sa foloseasca creme emoliente Č™i produse hidratante pentru a pastra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante Č™i emoliente ar trebui folosite atat pe zonele afectate de psoriazis, cat si pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”.
Foarte important pe timpul iernii este si camuflajul vestimentar. Atunci cand iesiți afara nu trebuie sa uitați de manusi, chiar daca temperatura exterioara nu este foarte scazuta.
„Igiena zilnica trebuie facuta cu multa atentie, folosind produse de spalare mai delicate, care sa curate si in acelasi timp sa hidrateze pielea. Prin curatare, se indeparteaza grasimile normale, proprii ale pielii, astfel ca este indicat sa folosim un produs mai bland, care sa curate si in acelasi timp sa compenseze pierderea de lipide, completand filmul hidrolipidic al pielii”, adauga Dr. Carmen Curea.
Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atat mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerata o parte importanta a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. In acest caz, o solutie ar fi folosirea unui lampi cu ultraviolete artificiale, care sa compenseze lipsa razelor naturale.
CE ESTE PSORIAZISUL?
Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, caracterizata prin aparitia pe a unor placi rosiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt: scalpul, coatele, genunchii, dar aceasta afectiune poate afecta si alte zone precum palmele, talpile, pliurile, unghiile si uneori articulatiile. Psoriazisul este o afectiune sistemica, auto-imuna si nu este contagios. In Romania aceasta boala afecteaza aproximativ 400.000 de persoane, de orice varsta si orice sex, in timp ce la nivel mondial afecteaza aproximativ 4% din populatia globului.

Conform statisticilor, pacientii cu psoriazis sunt deseori marginalizati social si se confrunta adeseori in viata de zi cu zi cu probleme care le afecteaza calitatea vietii si ii determina sa se izoleze.
Astfel, 47% dintre persoanele care traiesc cu psoriazis moderat si sever au declarat ca au fost afectati mai mult de frica de ceea ce vor crede altii despre boala lor decat de provocarile fizice asociate cu boala. In acelasi timp, de 3 ori mai multi pacienti cu psoriazis sever relateaza relatii sociale alterate comparativ cu persoanele sanatoase iar numarul celor care isi pierd locul de munca din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decat in cazul unor persoane sanatoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacientii cu psoriazis au avut tentative de suicid in comparatie cu o rata de 2,4%– 3,3% pentru alti bolnavi.
In sprijinul persoanelor afectate psoriazis, Societatea Romana de Dermatologie si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune au demarat anul acesta campania “Stop prejudecatilor!”, cu rolul de informare si educare a pacientilor cu psoriazis, dar si a opiniei publice in general. Persoanele care intra in contact cu cineva care sufera de psoriazis, trebuie sa inteleaga ca aceasta afectiune este autoimuna si nu se transmite prin contact sau prin atingere, de aceea nu ar trebui sa se fereasca de interactiunea cu acestia.
Sursa: Healthy
sursa; napocanews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu