Cea mai bună carne slabă: STRUŢUL și curcanul |
Struţul și curcanul sunt în capul listei nutriţioniștilor, urmate de
pui. Pieliţa nu trebuie consumată pentru că poate cauza cancer.
Pieptul de curcan trebuie pregătit la cuptor pentru că altfel este sec. „Se ţine la frigider și se taie felii. E cea mai bună șuncă din lume”, afirmă dr. Nicolae Hâncu În plus, faţă de curcan, carnea de struţ este bogată în grăsimi omega 3, care ajută creierul, inima și întărește imunitatea Pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pasăre e varianta cu beneficii maxime. Conţine proteine care repară ţesuturile corpului, vitamine și acizi esenţiali. Totodată, are un conţinut scăzut de grăsimi dăunătoare, fiind recomandată în dieta celor care au colesterolul ridicat. Există însă mai multe variante disponibile pe piaţă, unele având calităţi mai ridicate. „Dintre toate tipurile de carne de pasăre, struţul și curcanul sunt cele mai bune, după părerea mea. Carnea de curcan e bogată în acizi linoleici conjugaţi care au proprietatea de a redistribui grăsimea și are acţiune anticancerigenă. În plus, faţă de curcan, carnea de struţ e bogată în grăsimi omega 3 cu lanţ lung, acizi grași esenţiali, care asigură o bună funcţionare a creierului, a inimii și întărește sistemul imunitar”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Aceste tipuri de carne nu trebuie prăjite. Cât privește carnea de pui, Mencinicopschi recomandă puiul ecologic. „Acesta este certificat ca atare prin eticheta dreptunghiulară cu frunzuliţa UE și cu sigla de identificare a organismului care a făcut certificarea. Puiul ecologic are o carne sănătoasă și este ușor de digerat, cu o valoare nutritivă ridicată. Spun acest lucru pentru că puiul ecologic e crescut întrun sistem monitorizat, păsările sunt hrănite la sol, au acces la iarbă și la nisip, fără antibiotice și hormoni”, a explicat nutriţionistul. El mai spune că, la nevoie, se poate consuma și pui cumpărat de la supermarket, cu menţiunea că persoanele care suferă de reumatism, afecţiuni cardiace, sau au un nivel ridicat al colesterolului să îndepărteze pieliţa înainte de prepararea cărnii. „E bogată în acizi grași omega 6 proinflamatori care au și acţiune cancerigenă. Sau se poate prăji carnea respectivă dar în ulei nehidrogenat de palmier. Acest ulei nehidrogenat este rezistent la prăjit, se poate chiar prepara carnea de pui alături de pește fără să se împrumute mirosurile”, a explicat Mencinicopschi. Cât privește cantităţile, puiul trebuie consumat cu moderaţie, de 2-3 ori pe săptămână în porţii de 100-150 de grame. Combinaţii pentru o săptămână 65% din români consumă aproape zilnic carne de pui, cantitatea medie lunară fiind de 2-3 kilograme, arată un studiu făcut de Transavia. Majoritatea preferă pieptul de pui. „Dintre toate tipurile de carne de pasăre recomand puiul de crescătorie”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu. Carnea de pasăre ar trebui mâncată de trei ori pe săptămână, în porţii de 100-150 de grame. „Joi și vineri se pot mânca legume și paste brune, includ aici și orezul negru. Sâmbăta și duminica mâncaţi pește”, adaugă nutriţionistul. |
Autor: Evenimentul Zilei Sursa: www.evz.ro Vineri, 14 Decembrie 2012 |
vineri, 14 decembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu