ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 30 martie 2011

Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic

Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic
Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic Mezelurile și pateurile conţin prea multă sare și "E-uri" cancerigene, margarina îngroașă vasele de sânge și prăjiturile cresc pofta de mâncare, ceea ce le transformă în alimente extrem de nocive pentru sănătate. Pe de altă parte, lactatele conţin cele mai bune proteine, fructele și legumele "mustesc" de vitamine, iar pâinea integrală stimulează digestia.
PERICULOASE

Mezelurile, pateurile, margarina, prăjiturile de cofetărie și uleiul de floarea-soarelui sunt printre cele mai toxice produse pe care le putem mânca.

E-urile care colorează roz mezelurile, cancerigene

1. Mezelurile conţin puţină carne, dar mulţi aditivi, sare și grăsimi "rele" care îngroașă vasele de sânge. De exemplu, parizerul conţine 90% slănină și șorici, iar crenvurștii-tocături de oase, tendoane și pieliţe.
"Dacă în urmă cu 20 de ani un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum același doctor are 2-3 astfel de operaţii pe zi", afirmă specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Mezelurile sunt "doldora" de aditivi care ne îm bolnăvesc inima, ficatul sau rinichii. "Cei mai periculoși sunt carminul din salam și nitratul de sodiu din cârnaţi, care dau culoarea roz, dar care sunt cancerigeni", avertizează specialistul.

2. Pateurile "mustesc" de sare și de "E-uri", ce împiedică absorbţia vitaminelor și a mineralelor. "Xantanul și guarul sunt substanţe de gelifiere periculoase, pentru că scad absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K și a calciului și magneziului", adaugă expertul în alimentaţie. Pateurile vegetale conţin la fel de multe grăsimi și glucide și în plus, alergeni: gluten, ţelină, muștar, soia. Nu sunt recomandate cardiacilor, supraponderalilor sau diabeticilor.

3. Margarina este grăsime vegetală modificată chimic.
Hidrogenarea parţială duce la apariţia acizilor grași trans, care duc la apariţia cancerelor și a plăcilor de aterom. "Pentru că margarina nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism. Acizii rezultaţi din aceste procese sunt aterogeni (produc plăci de aterom pe artere) și cancerigeni și pot trece prin placentă, împiedicând dezvoltarea fătului", detaliază profesorul Mencinicopschi.

Prăjiturile cresc pofta de mâncare

4. Diabet, hipoglicemie, intoleranţă la glucoză, acestea sunt câteva dintre afecţiunile provocate de consumul excesiv de prăjituri, alimente cu un indice glicemic foarte mare.
"Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină. Creșterea și scăderea bruscă a glicemiei intensifică pofta de mâncare și acumularea depozitelor de grăsime", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

5. Uleiul de floarea-soarelui se impregnează în alimente în timpul prăjirii și emană substanţe cancerigene.
"Dezavantajul acestuia este că se descompune în substanţe cancerigene la temperaturi mult mai mici decât temperatura optimă de prăjire. Alimentele prăjite îngrașă, iar de aici apar boli grave: hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli cardiovasculare", arată profesorul Mencinicopschi.

"Prăjiturile au un indice glicemic mare forţează pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină. Creșterea și scăderea bruscă a glicemiei duce la acumularea depozitelor de grăsime.",

PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie


SĂNĂTAOASE

Lactatele, legumele și fructele, pâinea integrală și uleiul de măsline nu ar trebui să lipsească din alimentaţia de fiecare zi

Există și o listă cu produse care trebuie consumate dacă se poate în fiecare zi, indiferent de vârstă.

1. Lactatele slabe (lapte, sana, chefir, iaurt, brânzeturi) conţin calciu, vitamine, minerale și proteine de cea mai bună calitate.
"Conţin toţi aminoacizii esenţiali, spre deosebire de legume. Cei care renunţă la carne nu trebuie să renunţe și la produsele lactate sau la ouă,", este de părere Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie la Danone. Laptele nu trebuie însă băut "ca pe apă", pentru că aduce calorii.

Fructe, înainte de masă sau la patru ore după masă

2. Fructele sunt desertul ideal, întrucât zahărul din ele se asimilează mai lent decât cel din prăjituri.
În plus, "citricele conţin vitamina C, care crește imunitatea, merele conţin vitamina A, fiind indicate în astenie, anemie și probleme digestive, bananele conţin potasiu și sunt recomandate în caz de suprasolicitare intelectuală, perele conţine vitaminele A, B și C și sunt ușor de digerat", adaugă Bogdan Ioachim. Acesta vă recomandă să consumaţi fructe în stare crudă, fie înainte de masă cu o oră, fie la trei-patru ore după masă.

Legumele intensifică arderile

3. Legumele sunt cea mai bună garnitură lângă friptură.
Slabe în calorii și în grăsimi, dar bogate în vitamine și fibre reglează tranzitul intestinal lent și intensifică arderile."Ceapa, una dintre cele mai consumate legume la români, este bogată în vitaminele A, B, C și E, precum și minerale, ca potasiu, calciu, siliciu, fosfor, magneziu și zinc.

Se recomandă în tratarea asteniilor, bronșitelor, surmenajului fizic și intelectual. Alte legume-panaceu sunt usturoiul, ţelina, morcovii și legumele verzi de sezon: salata verde, ștevia, loboda, spanacul", mai recomandă specialistul în nutriţie.

O linguriţă de ulei de măsline pe zi protejează inima

4. Uleiul de măsline conţine grăsimi "prietenoase" cu inima, de tip Omega 3 și 6.
"Cel mai bun ulei este cel presat la rece, pentru că prin acest proces nu sunt distruse grăsimile bune, care previn ateroscleroza. Totuși, nu trebuie să facem exces de ulei de măsline, pentru că grăsimile, saturate sau nesaturate, au același număr ridicat de calorii. O linguriţă pe zi este de ajuns", recomandă specialistul.

5. Pâinea integrală conservă bobul de grâu intact, bogat în vitamine și fibre.
"Amidonul nu se mai absoarbe atât de repede ca cel din pâinea neagră, nu se mai produc fluctuaţii ale glicemiei. Deși are tot atâtea calorii ca pâinea albă, pâinea integrală este mai săţioasă, iar cantitatea consumată va fi mai mică", mai explică Bogdan Ioachim.
Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Miercuri, 30 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu