ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 noiembrie 2015

Tu știi să-ţi depozitezi medicamentele?
Tu știi să-ţi depozitezi medicamentele? Oricine are în casă un colţișor „de prim-ajutor”. De obișnuiești să pui la grămadă plasturi cu sirop de tuse și antibiotice, greșești. Și iată de ce nu e bine să păstrezi incorect medicamentele.
Cum ţii medicamentele acasă
Pastile prescrise de medic, vitamine, digestive, antidiareice sau laxative, analgezice ori antiinflamatoare, toate stau frumos în sertar ori în dulăpașul din baie. Nimic mai rău! Știai că eficacitatea medicamentelor ţine și de condiţiile în care sunt depozitate? ,,Ţinute în condiţii improprii nu numai că își vor pierde proprietăţile, dar pot deveni periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important ca pacienţii să înţeleagă că trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, până la administrare.”, spune Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Paza bună trece primejdia rea
Ca să nu-ţi faci mai mult rău decât bine, ţine cont de sfatul specialistului și ai grijă unde ţii medicamentele. Iată 5 reguli de păstrat la vedere:
1.Nu le scoate din ambalajul original! Chiar dacă ai cumpărat doar câteva tablete, nu o cutie întreagă, e important să păstrezi ambalajul, chiar și cel primit de la farmacie, pentru a avea mereu la îndemână prospectul și recomandările.
2.Întuneric și răcoare. Asta le place medicamentelor, așa că un sertar oarecare sau dulapul din baie nu sunt alegeri potrivite. Medicamentele sunt testate în anumite condiţii și eficienţa lor este maximă dacă se respecte acele condiţii și după ce au ieșit din camerele de testare, în mediu întunecos, ferit de căldură și umezeală.
3.La frigider. Nu toate medicamentele trebuie să stea în frigider, dar câteva chiar au nevoie de un spaţiu în acest loc. Vaccinurile, unele soluţii, unguente, alifii preparate în farmacie, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri chiar au indicaţia de a fi păstrate în frigider.
4.Departe de copii. Organismul copiilor nu este suficient dezvoltat pentru a absorbi medicamentele și a le elimina la fel ca un adult. De aceea, orice medicament poate avea consecinţe grave. Iar acesta este și motivul pentru care „farmacia de acasă” trebuie să se afle la înălţime, într-un loc în care copilul nu are acces nicicum. În plus, nu trebuie să iei niciodată din acel loc medicamente în prezenţa copilului, pentru a nu-i da idei.
5.Se mai și aruncă… Deși ţi se pare greu de făcut, spaţiul de depozitare a medicamentelor trebuie inspectat periodic, pentru a verifica termenul de valabilitate și a arunca tot ce a expirat. Un medicament expirat poate fi dăunător.
Cel mai bine este să se arunce medicamente și la terminarea unui tratament, pentru a elimina tentaţia de a le folosi ulterior, fără avizul specialistului.
Atenţie la neatenţie!
„Nu luaţi medicamente decât la recomandarea medicului și numai pentru perioada recomandată. Nu recomandaţi altor persoane și nu împrumutaţi medicamente. Dacă prezentaţi aceleași simptome pe care le-aţi avut în trecut, nu vă administraţi medicamente rămase de atunci. Mergeţi la medic pentru o nouă recomandare!”, spune Cristian Lutan – ARPIM.

Autor: Libertatea pentru femei
Sursa: www.libertateapentrufemei.ro  Luni, 9 Noiembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu