ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 noiembrie 2015


Nivelul scăzut de estrogen, vinovat de anxietatea femeilor

Autor: Bianca Dragomir ● Vizualizări: 12271
Nu mai este nicio îndoială că estrogenul poartă cu el responsabilitatea stării emoţionale a femeii. Dacă eşti binedispusă sau dacă, din contră, suferi de anxietate sau depresie atunci trebuie să te gândeşti dacă este prea mult sau prea puţin estrogen în organism.
Cercetătorii de la Harvard au descoperit că vulnerabilitatea femeilor în faţa tulburările psihice şi de dispoziţie (sindrom premenstrual, tulburare disforică premenstrualaă şi depresia postpartum) pot fi explicate de un nivel scăzut de estrogen.

În perioada de producere a estrogenilor efectele emoţionale pot fi evidente: în anumite etape ale ciclului menstrual nivelul scăzut al acestui hormon feminin predispune o femeie la trauma emoţionale şi la stres post – traumatic.

Apoi, depresia şi anxietatea sunt stări de 2 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi, dar motivul exact pentru această diferenţă este oarecum neclar. Se crede că testosteronul, hormonul sexual masculin, este convertit la nivelul creierului în estrogen şi, de aceea, este mult mai stabil decât în cazul femeilor.

Estrogenul, între bine şi rău
Ovarele femeii secretă estrogen încă din perioada pubertăţii, în raport cu fiecare ciclu menstrual. Undeva pe la jumătatea ciclului, nivelul de estrogen creşte brusc, influenţând procesul de ovulaţie – eliberarea unui ovul. Imediat după, nivelul scade cu aceeaşi intensitate, iar pe parcursul lunii nivelul creşte şi scade treptat.

Estrogenul se încadrează într-o normalitate destul de variabilă: sunt normale diferenţele mari de estrogen în cazul aceleiaşi femei sau la două femei în aceeaşi zi a ciclului.  

Însă, estrogenii controlează întreg organismul (de multe ori negativ) - chiar şi părţile creierului care se ocupă cu gestionarea emoţiilor. Când nivelul este prea scăzut, impactul este defavorabil!

Estrogenul, prea complicat pentru a fi înţeles pe deplin
Deşi, aparent estrogenul influenţează pozitiv funcţionarea creierului, starea de spirit a celor mai multe femei se îmbunătăţeşte după ce intră la menopauză, când nivelul de estrogen scade copleşitor.

Cu toate acestea, unele femei sunt mai vulnerabile decât altele la schimbările naturale ale nivelul de estrogen…

Efecte la nivelul creierului
Estrogenul are capacitatea de a proteja nervii de leziuni şi de a creşte nivelul de serotonină şi a nivelului de receptori pentru serotonină. Tot estrogenul modifică producerea şi efectele endorfinelor (substanţe chimice din creier responsabile pentru starea de bine)…

În urma unui studii recent, oamenii de ştiinţă de la Harvard au descoperit şi că femeile au fost mai puţin predispuse să simtă frică dacă nivelul de estrogen era mai crescut.

Anticoncepţionalele, previn stresul post-traumatic?
Alte şi alte studii au demonstrat şi că stresul post-traumatic ar putea fi prevenit cu ajutorul anticoncepţionalelor, cu precădere al contraceptivelor de urgenţă, cum ar fi “pastila de a doua zi”.

Dintre persoanele care au participat la studii, cei care au luat cel puţin o dată un contraceptiv de urgenţă au prezentat mai puţine simptome ale stresului post-traumatic.

De fapt, toate aceste întrebări se adresează continuu pentru a căuta răspunsul la cea mai importantă întrebare dintre toate: diferenţele de sex sunt nesemnificative sau reale şi atât de importante încât unele afecţiuni clinice trebuie tratate total diferit la femei şi la bărbaţi?

Citeşte şi: Hormonii, vinovaţi de calitatea vieţii unei femei!
Hormonii sexuali - estrogenul si testosteronul
Sexul vindecă depresia


 

toate din Health

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu