ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 noiembrie 2015

Ghidul iubitorilor de cafea! Află cum se fac diferite tipuri de cafele!

Autor: Iulia Pocol ● Vizualizări: 5001
Iubitorii de cafea ştiu că există extrem de multe feluri de băuturi pe bază de cofeină, care pot să fie atât de delicioase, încât să provoace... dependenţă!
În meniurile cafenelelor şi restaurantelor găsim, de cele mai multe ori, o listă lungă cu cafele din care să alegem, cum ar fi cappucino, mocha sau latte. Dar ştii ce sunt, de fapt, fiecare? Câtă cafea conţin, cât lapte sau câtă miere?

Iată un „ghid” al cafelelor pe care trebuie să îl ştii, mai ales dacă pretinzi că iubeşti cafeaua!

Espresso

Cea mai comună, dar şi cea mai eficientă băutură pe bază de cofeină este Espresso. Extrem de simplu de făcut, pentru a obţine acest deliciu revigorant ai nevoie doar de un shot mic de cafea, deci cam 30 de ml.

Spre deosebire de cele mai multe cafele, Espresso este o băutură extrem de aromată, şi se obţine prin adăugarea unui jet presurizat de apă fierbinte deasupra boabelor de cafea proaspăt măcinate.
Se consumă fără lapte şi, de regulă, fără zahăr. Este o cantitate mică, dar crede-mă, îşi face efectul repede!

Ristretto

Aceasta băutură este un fel de „şoc” pentru organism, căci este realizată dintr-un shot de Espresso extrem de concentrat (22 ml) şi are un efect energizant imediat.

Cappucino 

Un Capuccino tradiţional italian este obţinut din un singur shot de espresso (aproximativ 30 ml), la care se vor adăuga două părţi egale de lapte fiert şi spumă de lapte (aproximativ 60ml fiecare) şi este servit într-o cană preîncălzită.

Mocha

Atunci când ţi-e poftă de „ceva dulce” dar vrei, totodată, o cafea, mocha este alegerea ideală! Făcută din 60 ml de Espresso, 60 ml de sirop de ciocolată şi 30 ml de lapte fiert, aceasta băutură va fi un adevărat deliciu!

Latte

Reţetele de Latte variază foarte mult, dar o „definiţie” generală ar putea fi următoarea: un espresso dublu, aşezat într-o cană preîncălzită, acoperit cu lapte fiert şi „decorat” cu spumă. În general, cantităţile sunt: 60 ml de Espresso şi 300 ml de lapte fiert.

Americano

Dacă îţi place mult aroma de espresso, dar nu îţi place cât de repede se termină, vei fi extrem de fericită să afli că Americano este un Espresso mai... mare! Reţeta clasică este cam aşa: un shot de Espresso (30 ml) şi două părţi de apă (60 ml).

Machiatto

Nici această băutură nu este departe de espresso, acesta fiind ingredientul principal. Aşadar, dintr-un shot sau două de espresso (60 ml max) şi puţină spumă de lapte deasupra obţine un Machiatto delicios!

Latte-Machiatto

Cunoscut şi sub numele de „Machiatto lung”, această băutură este formată în principal din spumă de lapte şi lapte fiert, la care se adaugă foarte puţin (aproximativ 15 ml) de Espresso. De asemenea, pentru mai multă savoare, acestei băuturi i se pot adăuga ingrediente precum: vanilie, ciocolată sau scorţişoară.

Frappe

Binecunoscuta „cafea cu gheaţă” este o băutură delicioasă, ideală mai ales în zilele fierbinţi de vară. Este extrem de uşor de realizat, având nevoie doar de un shot de Espresso şi multă gheaţă. Poţi adăuga şi zahăr sau frişcă, după gust.
Citește și:
Top alimente "odihnitoare" - toamna, energia se ia din mâncare!
Biscuiţii - prieteni sau inamici ai siluetei? Mihaela Bilic te lămureşte!
Nucile: sursa ta de proteine si minerale
toate din Diet & Sport

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu