Ce îți face pâinea prăjită? Habar nu aveai!
Cartofii
prăjiți crocanți dar și pâinea prăjită conțin un nivel crescut de
acrilamide, niște substanțe cancerigene care se dezvoltă când alimentele
sunt gătite la temperaturi înalte.
Prof. Guy Poppy a precizat că nivelul de
acrilamide este direct proporțional cu gradul de gătire, deci cu cât
pâinea sau cartofii sunt mai crocanți, cu atât nivelul de acrilamide pe
care îl conțin este mai mare.
Guy Poppy a mai spus că pâinea prăjită
cu cel mai mic nivel de acrilamide trebuie să aibă o culoare cât mai
deschisă posibil. Acest lucru e valabil și pentru cartofii prăjiți.
Acrilamidele sunt niște substanțe
cancerigene care se formează din reacția dintre aminoacizii, zaharurile
și apa din cartofi și pâine, la temperaturi de peste 120C.
Nivelul de acrilamide prezent în pâinea
cel mai puțin prăjită este de aproximativ 9 micrograme per kilogram, în
timp ce pâinea cea mai mult prăjită (cea de culoare neagră) este de 167
micrograme per kilogram.
Experții atrag atenția ca atunci când
prăjim pâine sau cartofi, culoarea acestora să fie cât mai deschisă
posibil pentru a evita susbtanțele carcenigene.
Printeaza | http://www.doctorulzilei.ro/ |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu