ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 noiembrie 2015

Busuiocul de câmp, planta folosită de chinezi în tratarea cancerului

de Amelia Matei, 22 Oct 2015 16:13
Busuiocul de camp este planta folosita de chinezi in tratarea cancerului
Prunella Vulgaris, planta cunoscută popular drept busuiocul de câmp, are o sumedenie de proprietăți benefice în special pentru sistemul imunitar și este folosită în medicina chineză pentru tratarea cancerului.
Busuiocul de câmp are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antivirale, iar în China este folosită în tratarea cancerului, diabetului, SIDA, dar este cunoscută ca având efecte terapeutice și pentru boli degenerative cognitive cum ar fi Alzheimerul sau schizofrenia.
Prunella vulgaris se găsește și în Europa, Asia și America de Nord și crește pe câmp, în zone bogate în îngrășământ sau regiuni deluroase cu sol neutru sau alcalin. Consumul zilnic al acestei plante îmbunătățește vizibil capacitățile cognitive, potrivit ultimelor experimente făcute pe cobai în Coreea de Sud. Amerindienii obișnuiau să prepare ceai din astfel de rădăcini, pe care îl consumau în cadrul unor ceremonii care aveau loc înainte să meargă la vânătoare. Poțiunea le îmbunătățea vederea și le ascuțea simțurile.

Îl poți folosi și în bucătărie

Busuiocul de câmp poate fi folosit nu doar în medicină, ci și în gastronomie, în preparate delicioase din care vă puteți bucura de proprietățile curative ale acestei plante-minune. Se pot face salate, supe, tocănițe sau terciuri la care busuiocul de câmp poate fi folosit ca ingredient.
Înainte de al doilea Război Mondial era folosit pentru oprirea hemoragiilor și în trararea bolilor de inimă. O fiertură din frunze de busuioc de câmp era folosită ca remediu pentru boli ca roșu în gât sau hemoragii interne. În medicina occidentală are în special uz extern, Prunella vulgaris fiind utilizată pentru calmarea rănilor minore, arsurilor, iritațiilor sau zgârieturilor.

Bogată în acizi

Însă utilizările sale terapeutice sunt mult mai largi, datorită conținutului bogat în acid betulinic, camfor, delfinidină, hiperozid, mangan, acid oleanolic, acid rozmarinic, acid ursolic și tanini. Întreaga plantă poate fi folosită în medicina alternativă și ca antibacterian, antipiretic (febriufug), antispetic, antispasmodic, astringen, carminativ – care favorizează eliberarea gazelor intestinale și calmează durerile andominale, diuretic, anti-tensiune, stiptic, tonic, vermifug – distruge viermii intestinali și vulnerar (pentru vindecarea rănilor).
Se poate folosi ca infuzie cu apă rece dintr-o plantă tăiată proaspăt, fiind o băutură extrem de gustoasă și răcoritoare, sau ca infuzie, cu o concentrație mai slabă, poți face băi oftalmice dacă ai conjunctivită sau urcior.
În terapia internă se utilizează pentru tratarea diareei, febrei, hemoragiilor, a bolilor de inimă și de ficat și acționează ca factor inhibitor pentru bacilul Typhi, E. coli, tuberculii microbacterieni, fiind și un bun antibiotic.
Foto: 123rf.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu