ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 noiembrie 2015

Boala de plămâni care omoară 3 milioane de oameni pe an. Jumătate dintre cei afectați habar nu au că au boala



BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni, la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala. Este a patra cauză de deces la nivel mondial. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC.
În acest an, Ziua internațională a BPOC se desfășoară sub deviza NU E PREA TÂRZIU. Dacă ai senzația bruscă de lipsă de aer, NU E PREA TÂRZIU să-ți întrebi medicul despre spirometrie. Dacă ai BPOC, NU E PREA TÂRZIU să ai o viaţă activă. Dacă eşti medic, NU E PREA TÂRZIU pentru a-ţi ajuta pacienţii să respire mai bine.
Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă.
Testarea pentru depistarea BPOC se numeşte spirometrie, nu doare, durează câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspiraţiei şi expiratiei.
În acest context, Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a şaptea ediţie a campaniei sale Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP, spune „Pentru că NU E PREA TÂRZIU, şi în acest an facem testări gratuite în weekendul 21-22 noiembrie. Bucureştenii sunt invitaţi să-şi testeze capacitatea pulmonară la cortul special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Şincai, în intervalul orar 9-17. Îi îndemn pe toţi românii care fumează, tuşesc şi nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro informaţii despre această boală.”
În cadrul campaniei similare desfăşurate anul trecut, au fost efectuate 1920 de spirometrii şi au fost diagnosticaţi 540 de pacienţi cu BPOC.
Email http://www.doctorulzilei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu