ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3
Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor
Exista o
multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare.
Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici
o teama.
Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert.
Valorile
nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In
general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale
- calorii - 43
- grasimi - 0 g
- sodiu - 4 mg
- carbohidrati - 7 g
- proteine - 3 g
La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este
- tiamina 6%
- riboflavina 14%
- niacina 17%
- B6 8%
- acidul folic 3%
- acid pantotenic 12%
- fier 3%
- magneziu 4%
- fosfor 10%
- potasiu 8%
- zinc 6%
- cupru 7%
- mangan 10%
- seleniu 8%
Beneficiile ciupercilor
Sus
Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru foarte multe boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Ciupercile
sunt o sursa bogata de multe substante nutritive inclusiv vitamina B,
vitamina D, cupru, minerale. De fapt, doar cinci ciuperci cremini ofera
31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, comparativ cu 45% din
90 grame de carne ce curcan.
Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
Aport crescut de vitamina D
Sus
Ciupercile
sunt singurele fructe sau legume care contin aceasta vitamina
importanta. Ca si in cazul oamenilor, in cazul ciupercilor vitamina D
este produsa atunci cand acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un
nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).
Stimularea sistemului imunitar
Sus
Conform
unor studii realizate pe soareci, s-a constatat ca palaria ciupercilor
albe poate stimula functia imunitara prin cresterea productiei de
proteine si antivirale care sunt eliberate de celule, atunci cand
acestea incearca sa protejeze si sa repare tesuturile organismului.
Un
studiu ulterior a confirmat ca acest soi de ciuperci contribuie la
maturarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice, din
maduva osoasa. Potrivit cercetarilor acest lucru ar putea sustine
imbunatatirea imunitatii organismului dar si perfectionarea sistemelor
de aparare impotriva microbilor.
Vitaminele
din grupul B sunt vitale pentru transformarea produselor alimentare
(carbohidratilor) in combustibil (glucoza) pe care organismul il arde
pentru a produce energie. Acestea ajuta corpul sa metabolizeze grasimile
si proteinele. Ciupercile contin o cantitate mare de vitamina B2
(riboflavina) si B3 (niacina).
Cum sa alegeti ciupercile
Sus
Alegeti
ciupercile care au o textura ferma si nu au pete sau noroi pe suprafata
lor. Ciupercile mai inchise la culoare au o aroma delicata iar cele de
culoare deschisa o aroma mai intensa. Acestea pot fi pastrate in pungi
de hartie in frigider, maxim o saptamana.
Inainte de a se gati
vor fi spalate sub un jet de apa, scurt timp (nu trebuie tinute mult
timp in apa pentru a nu fi afectata textura). Pot fi preparate in
diverse moduri (prajire, fierbere, frigere, etc.).
Desi unele tipuri de ciuperci nu pot fi congelate, altele pot fi pastrate la congelator chiar si peste o luna.
Exista mai multe varietati de ciuperci otravitoare. De aceea, nu se vor consuma ciuperci salbatice ci doar soiuri comestibile care sunt recoltate in conditii sigure.
...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu