ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 24 noiembrie 2015

Ai gust amar dimineaţa? Iată ce boală poţi avea și cum să te tratezi
Ai gust amar dimineaţa? Iată ce boală poţi avea și cum să te tratezi Că este vorba de o bilă leneșă sau o bilă spastică (foarte activă), disfuncţiile vezicii biliare dau întotdeauna simptome neplăcute: greaţă, vomă, balonare, constipaţie, gust amar dimineaţa. Alimentaţia are un rol crucial în funcţionarea corectă a vezicii biliare și amânarea apariţiei litiazei sau calculozei biliare.
Iată ce trebuie să știm, pentru a asigura o activitate normală a vezicii biliare.
Alimente interzise
Mai întâi, dacă avem simptomele descrise mai sus și am identificat bila ca fiind „vinovata”, trebuie să scoatem din alimentaţia zilnică o serie de alimente.
1. Pe primul loc în lista alimentelor interzise se află grăsimile animale. Carnea grasă prăjită trebuie evitată pe cât posibil în cazul în care aveţi o bilă leneșă sau spastică.
2. Salamurile, cârnaţii, afumăturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliară și ficat.
3. Margarinele, produsele de patiserie și cofetărie, snacksurile, chipsurile, băuturile de tip cola, cele care au un conţinut mare de zahăr au același efect nociv.
4. Seminţele prăjite și sărate nu sunt deloc indicate în cazul în care suferim de o afecţiune a vezicii biliare. Putem mânca nuci, fiindcă scad colesterolul și au multe alte beneficii pentru sănătate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri. Aceeași regulă este valabilă și în cazul migdalelor
5. Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat.
6. Brânzeturile de tip cașcaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie înlocuite cu brânza slabă de vaci și urdă.
7. Alcoolul este strict interzis în afecţiunile hepatobiliare. Nu doar tăriile, ci și vinul sau berea sunt nocive pentru ficat și colecist. Ele conţin sulfiţi, substanţe care distrug celulele ficatului și neuronii, îngreunează absorbţia vitaminelor și nu permit metabolizarea alcoolului și glucidelor. Cu atât mai periculoasă este combinaţia alcool-grăsimi, care poate declanșa dureroasele crize biliare sau pancreatitele, inflamaţia pancreasului.
Alimente recomandate
Iată și o listă cu câteva alimente cu efect benefic, atât în prevenţia problemelor biliare, cât și ca adjuvant în tratamentul acestora.
1. Andivele au acest efect benefic dacă sunt consumate crude, în salate (cu ulei de măsline extravirgin) sau înăbușite. Andivele sunt de fapt mugurii unei varietăţi de cicoare, plantă renumită pentru proprietăţile ei coleretice, colecistokinetice și colagoce.
2. Anghinarea are de asemenea efect protector asupra colecistului. Ea se poate consuma crudă sau sub formă de ceai.
3. Persoanelor care suferă de diferite afecţiuni ale bilei le sunt recomandate și: păpădia (crudă, preparată ca salată, sau rădăcinile uscate, preparate ca ceai)
4. Un rol benefic joacă și salat de rucola, crudă, mâncată la toate cele trei mese principale ale zilei.
5 Peștele este pe placul vezicii biliare doar dacă nu se prăjește. Se poate prepara la grătar, înăbușit sau la pergament. Este de preferat peștele slab, și nu cel gras.
Andivele, cicoarea, anghinarea, păpădia, rucola ajută la drenarea bilei, la prevenirea apariţiei nisipului și a pietrelor. În același timp, ele contribuie la scăderea colesterolului și sunt hepatoprotectoare.
Programul de masă
Un regim curativ pentru afecţiunile hepatobiliare presupune și un orar fix al meselor. Pentru afecţiunile vezicii biliare trebuie să respectaţi un orar fix al meselor. Sunt recomandate 5 mese pe zi, iar ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare, pentru ca digestia să se desfășoare în condiţii optime. Alegeţi pentru cină doar alimente ușoare, cum sunt legumele și fructele. Înainte de culcare, beţi un ceai de păpădie sau cicoare, pentru a relaxa bila și ficatul.
Acest orar trebuie respectat cu atât mai mult de către persoanele care au suferit o colecistectomie (extirparea vezicii biliare).Sursa:www.doctorulzilei.ro

Autor: Doctorulzilei.ro
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Marti, 24 Noiembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu