ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 24 octombrie 2015

Totul despre canerul intestinului gros


Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în întregime acest perete.
Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, în ţara noastră. Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.
Simptomele cancerului intestinului gros


Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

  • Sângerare rectală (scaun cu sange)
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Anemie fără o explicaţie
  • Pierdere inexplicabilă în greutate

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer organizeaza duminica, 30 martie 2014, o caravana de informare despre cancerul intestinului gros, în parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, între orele 11:00 şi 16:00.
În cadrul acestei acțiuni, cei interesați vor putea afla direct de la medici și personalităţi publice informații despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât și despre simptomele si metodele de prevenție și diagnosticare precoce a acestei bolii. In acest an s-a alaturat campaniei medici oncologi şi Florentina Opriş, specialist recunoscut în nutriţie, sport si frumuseţe, autoare a numeroase lucrări in domeniu.
Luna martie este Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce.
Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.
Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.
“Sunt onorată şi fericită că particip la acest eveniment atât de important pentru noi toţi! Sperăm ca prin aceste acţiuni să creştem notorietatea acestui pericol groaznic, care este cancerul intestinului gros, şi să îndemnăm cât mai mulţi oameni să meargă la control şi să adopte cu tot sufletul un stil de viaţă sănătos!”, ne-a declarat specialistul în  frumuseţe şi dietă, Florentina Opriş.
“Este imperios necesar ca toată populaţia României să fie conştientă că, după o anumită vârstă, controlul la medic nu mai este o opţiune, ci o necesitate pentru a avea o viaţă sănătoasă şi longevivă. Mai ales în cazul cancerului de colon, aceste controale sunt vitale. Lăsaţi ruşinea, jena sau frica la o parte, viaţa are prioritate!”, a declarat Dr. Oana Ingrid Mesinschi-Spitalul Coltea
Campania  de informare organizată în acest an de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer se bucură de o imagine cu un impact vizual puternic, care este afişată pe panouri outdoor în Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj, precum şi pe autobuzele RATB de pe liniile: 104, 123, 330, 313 si 331. Un spot de informare se difuzeaza în aceasta luna pe Radio România Actualităţi, Radio Iaşi, Radio Cluj şi Radio Bucureşti.
Email Printeaza PDF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu