ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 22 octombrie 2015

Durerea de spate – metode preventive si tratamente

O problema ce poate afecta orice persoana, la orice varsta, este durerea de spate. Poate fi declansata de pozitia incorecta a corpului, ridicarea obiectelor grele sau alte cauze dar in cele mai multe cazuri, durerile de spate dispar dupa cateva saptamani sau luni, desi unele sunt recurente si deci devin cronice. dureri spate
Lumbago este cea mai comuna durere de spate, localizata in zona lombara, dar aceasta se poate resimti oriunde la nivelul coloanei vertebrale, de la gat si pana in zona pelvisului. Uneori, durerea de spate este cauzata de o leziune in urma unei accidentari sau de o afectiune, printre care: hernie de disc, sciatica, scolioza, spondilita anchilozanta. Poate aparea fara o cauza clara, dar se pot urma cateva metode preventive si tratamente.

Un somn relaxant poate fi de folos in acest caz. Desi reprezinta un cerc vicios – durerea duce la aparitia insomniei, iar lipsa de somn afecteaza mai departe organismul – gasirea unei pozitii optime in timpul noptii este o metoda eficienta. Coloana vertebrala trebuie sa fie sustinuta, iar pernele si salteaua trebuie sa fie foarte confortabile, nici prea moi, dar nici prea ferme.
Pozitia la birou si orele indelungate petrecute pe scaun pot duce la aparitia si agravarea durerilor de spate. Se recomanda ca scaunul sa aiba un spatar inalt si sa sprijine astfel coloana. Picioarele trebuie sa ramana pe podea, genunchii sa formeze un unghi de 90 de grade, iar umerii sa fie relaxati. In acelasi timp, desi poate fi dificil din cauza disconfortului, este indicat ca activitatile zilnice sa continue in acelasi ritm, activitatea fizica sa nu fie intrerupta, pe cat posibil.
Daca durerea de spate devine insuportabila, exista medicamente ce se pot elibera fara prescriptie de la doctorul curant. Tratamentele includ antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), paracetamol, ibuprofen sau acetaminofen. Unele pastile au efecte secundare si nu sunt recomandate tuturor, iar efectul de ameliorare a durerii este temporar. In unele cazuri, se poate sa fie nevoie de alte proceduri, kinetoterapie sau fizioterapie, chiar si acupunctura. Pentru toate acestea, este necesara o vizita la medicul de familie, ce poate face mai apoi o trimitere catre un specialist pentru investigatii suplimentare si diagnostic. Toate medicamentele, inclusiv cele fara reteta, se administreaza doar in urma discutiilor cu doctorul sau farmacistul, pentru a evita reactiile la ingredientele active sau interactiuni cu alte pastile.
Kinetoterapeutii sau specialistii in fizioterapie pot arata care este pozitia corecta a coloanei in timpul mersului, sezutului sau somnului, pot oferi sfaturi pentru aranjarea spatiului de lucru in mod ergonomic, impreuna cu recomandari privind exercitii fizice de recuperare. Toate acestea vor ameliora durerile, vertebrele se vor alinia, iar muschii se vor consolida. Atunci cand flexibilitatea, rezistenta si puterea cresc, incidenta durerilor de spate scade in mod automat.
In unele cazuri, medicii pot recomanda repaus la pat pentru tratarea durerilor de spate. Dar in acest fel, problema se poate agrava si pot aparea alte complicatii. Miscarea este importanta, iar efortul fizic moderat poate chiar fi o modalitate eficienta de a scapa de dureri – insistand pe inot, plimbari in aer liber sau pilates si yoga.
Compresele reci, aplicate regulat pe zonele dureroase pot reduce durerea si inflamatia, dar nu se recomanda decat maxim 20 de minute de fiecare data. Dupa cateva zile, se poate face trecerea catre compresele calde. Astfel, muschii se vor relaxa, iar circulatia catre zona afectata va fi imbunatatita. Baile calde sunt de asemenea recomandate, iar in lipsa unor metode moderne, pungile cu legume congelate sau o sticla cu apa calda sunt la indemana intotdeauna, pentru alinarea rapida a durerilor de spate.
Pentru cei ce sufera de dureri cronice, se recomanda masajul, cel putin saptamanal. Dupa o perioada de 10 saptamani, se pot observa beneficiile, iar durerea va descreste in intensitate.
CITESTE SI: Efectele dezastruoase ale statului pe scaun la birou
In prezent, se realizeaza studii pentru a determina eficacitatea anumitor remedii, printre care electroterapia, biofeedback sau terapia cognitiv comportamentala. TENS (Trans Electric Nerve Stimulation) sau stimularea nervoasa electrica transcutanata implica transmiterea unor impulsuri electrice usoare catre nervi, pentru a bloca durerea. In acelasi timp, un psiholog poate ajuta pacientul cu dureri cronice sa sa gandeasca la felul in care durerea fizica este perceputa si modul in care se poate reveni la o viata activa. O alta terapie alternativa si relativ recenta este biofeedback, prin care (cu ajutorul unui aparat special) se poate controla raspunsul creierului dat stimulilor. Prin aceasta metoda, se auto-regleaza anumite functii: respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala, fara niciun efect secundar.
Se poate apela la interventia chirurgicala pentru a trata anumite dureri de spate, dar este o procedura aplicata doar in ultima instanta, dupa determinarea riscurilor si beneficiilor rezultate.
De asemenea, daca durerea de spate este acuta si frecventa, insotita de febra, scadere in greutate inexplicabila, umflatura la nivelul coloanei, durere in piept, daca a aparut in urma unei accidentari sau daca exista alte probleme de sanatate, este indicat sa se consulte un medic, deoarece toate aceste simptome indica posibila prezenta a unei afectiuni grave.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu