Cătină (Hippophae rhamnoides) - beneficii şi proprietăţi
Autor: Paula Rotaru
● Vizualizări: 44607
- Denumire populară: cătină, cătinã de râu, cătina albă
- Denumire științifică: Hippophae rhamnoides
Descriere
Cătina este un arbust care poate creşte pãnã la 5-6 metri înãlţime. Ramurile prezintã numeroşi ţepi lungi,foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gãlbui, sunt mici şi apar în lunile martie - aprilie. Principala parte folositã în fitoterapie sunt fructele.Principala parte folositã în fitoterapie sunt fructele de cătină, bogate în vitamina C şi cu un conţinut bogat în ulei, extrem de benefic în afecţiunile pielii. De asemenea, sucul de fructe presate poate fi consumat ca atare sau transformat în sirop, cu multiple beneficii petnru sănătate.
sus
Catina - Compoziţie
Fructul este bogat in vitamina C (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat cictricele), precum si alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de catina, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.sus
Catina - Acţiune
Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant.sus
Catina - Indicaţii terapeutice
Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatie, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză.Administrare:
Siropul din fructe de cătină se prepară din miere si suc de fructe sau fructe în părţi egale puse în borcane închise ermetic si pastrate la frigider; este deosebit de valoros deoarece pastreaza proprietatile nealterate ale plantei proaspete si toate substantele active terapeutic; se administreaza cate 1 - 2 linguri inainte de mesele principale.
Infuzia din fructe de cătină uscate şi zdrobite se prepară din 1- 2 lingurite peste care se toarna 250ml (o cana) de apa clocotita, lasandu-se la infuzat acoperite, o jumatate de ora; se poate consuma in anotimpul rece fiind un ceai puternic vitaminizant.
Tinctura din scoarţă de cătină se obtine punand la macerat scoarta cojita de pe crengutele de catina, in alcool de 60-70 de grade timp de 2 saptamani ; se administreaza cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi
Uleiul din fructe de catină se poate prepara acasa prin macerarea timp de 21- 30 de zile a fructelor de catina in ulei vegetal (floarea soarelui sau masline).
Extractul de muguri de cătină (gemoderivat), se administreaza 30-50 de picaturi (1-2 ml) de 2 ori pe zi pentru cresterea imunitatii, tonifierea sistemului nervos, afectiuni respiratorii, cardio-vasculare
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau
remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau
nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este
responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui
tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite
"asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi
medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care
efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor
dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de
specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter
informativ.
http://www.csid.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu