ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 16 septembrie 2015

Cuperoza – cauze analizate de cercetatori

Despre
Foarte multe persoane sunt afectate de cuperoza, iar prin determinarea cauzelor, se poate ajunge la baza problemei si deci, la o eventuala rezolvare a ei. Rezultatele celui mai recent studiu dezvoltat in acest scop au fost publicate recent in Journal of American Medical Association. cuperoza
Cercetatorii au sugerat ca problema este pe jumatate ereditara si pe jumatate cauzata de mediu si stilul de viata. Motivele principale par a fi expunerea la soare, dar si obezitatea, abuzul de alcool si bolile de inima, care cresc riscurile asociate, la fel ca si mostenirea genetica. Informatiile nu sunt surprinzatoare, privind retrospectiv, dar pana acum dovezile nu erau clare. In acest moment insa, pentru prima oara, oamenii de stiinta sustin ca exista o cauza genetica pentru aparitia cuperozei.

Dermatologii de la Case Western Reserve University din Cleveland atesta ca daca aceasta problema se intalneste la cei din familie, ar trebui acordata o atentie sporita pentru factorii de mediu – o metoda preventiva sigura. Alegerile privind stilul de viata pot atenua considerabil severitatea simptomelor si afectiunii in sine. Deci protectia solara ar trebui sa fie primordiala, in special daca alte persoane din familie sufera de cuperoza.
Pacientii ce primesc diagnosticul au iritatii, roseata, umflaturi, pustule, vase de sange vizibile si alte semne la nivelul epidermei. Tratamentele includ medicamente prescrise de dermatolog si terapii cu laser sau remedii naturiste. Insa toate acestea sunt metode de control, nu exista niciun tratament definitiv. Boala se poate agrava si implica toate aspectele vietii, inclusiv increderea in sine si imaginea in societate.
Eforturile pentru a determina cauzele s-au dovedit a fi, pana in acest moment, foarte evazive. In acest sens, cercetatorii s-au axat pe diferentele intalnite la 275 de gemeni. Acestia devin subiecti pentru cercetari privind datele genetice, deoarece se pot compara mult mai usor (ADN-ul este similar). Voluntarii din cadrul studiului au varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, majoritatea (233) sunt gemeni identici si cativa (42) sunt gemeni fraterni. Toti participantii au completat sondaje cu intrebari legate de stilul de viata si istoricul medical si au fost supusi la teste pentru a se determina daca sufera de cuperoza. La unii aceasta afectiune era absenta, insa la altii era severa.
Investigatorii au ajuns la concluzia ca mostenirea genetica are o pondere de 46% in determinarea aparitiei cuperozei. Alti factori includ nivelul total de expunere la soare (radiatii UV), varsta inaintata, indicele de masa corporala mai mare (indicator de obezitate), consumul de alcool si tutun, prezenta unor boli de inima sau cancer de piele.
Concluzia este ca anumite obiceiuri pot fi evitate (fumatul sau expunerea indelungata la razele UV). Daca apar semne de cuperoza, acnee rozacee sau daca exista acest istoric in familie, trebuie sa existe anumite modificari in comportament – moderatie in expunerea la soare (plus protectia corespunzatoare), evitarea alcoolului, dar si a unor alimente care ar putea duce la inrosirea fetei. De pilda, medicii recomanda evitarea mancarurilor prea condimentate (picante) sau prea acre, care provoaca roseata.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu