ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 13 august 2015

 Fructul-minune din care ne putem lua toate vitaminele
Fructul-minune din care ne putem lua toate vitaminele
Cătina albă este considerată în prezent unul dintre cele mai valoroase fructe. Din vremuri foarte îndepărtate, acestea au fost utilizate în medicina populară, mai întâi în Altai și Siberia de Sud, unde poartă denumirea de ?ananasul siberian? și unde este mult utilizată într-o gamă largă de boli.
Multiplele acţiuni terapeutice ale cătinei au stimulat multe colective de cercetare pentru a stabili  compoziţia  biochimică  a fructelor, precum și a altor organe ale plantei, care s-au dovedit cu roluri esenţiale în reglarea metabolismului uman și în vindecarea multor maladii.
Fructele au un conţinut foarte ridicat de polivitamine naturale. Astfel, cătina albă conţine cantităţi mari atât de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P, PP), cât și de vitamine liposolubile (A, E, D, K, F).
Între vitaminele hidrosolubile, cea mai importantă este vitamina C, aflată în cantităţi foarte mari, întrecând toate speciile de fructe indigene, de peste zece ori mai mult decât în coacăzele negre și decât în citrice. În zonele montane și submontane, conţinutul vitaminei C din fructele de cătină depășește 1.500 mg/ 100 g fructe, fiind mai mare decât în măceșe.
Printre efectele terapeutice ale vitaminei C sunt demne de menţionat stimularea sistemului imunitar și creșterea rezistenţei organismului faţă de bolile infecto-contagioase. În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare și în regenerarea ţesuturilor.
Complexul de vitamine B prezintă o diversitate de acţiuni terapeutice:
– Vitamina B1, numită și vitamina performanţelor intelectuale, este implicată în stimularea funcţiilor întregului sistem nervos central, inclusiv a memoriei.
– Vitamina B2  are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice și în degradarea grăsimilor la persoanele obeze.
– Vitamina B5 menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale și stimulează creșterea și pigmentarea părului.
– Vitamina B9 participă la biosinteza fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase, cu efect în stimularea memoriei.
– Vitamina B12 (cianobalamina) participă la formarea globulelor roșii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată și leucemie precum și la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central.
Celelalte vitamine au acţiuni specifice în biosinteza hemoglobinei și în tratarea unor forme de cancer uterin (B4) formarea anticorpilor și a hematiilor (B6).
–Vitamina H (biotina) stimulează funcţiile pielii și împiedică procesul de cădere a părului.
–Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali și în reducerea colesterolului și a lipidelor.
Dintre vitaminele liposolubile, cea mai importantă este vitamina E (tocoferolul), aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă.
În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi, care dau culoarea galbenă sau portocalie a fructelor.
Principalul component carotenoidic este beta-carotenul, similar cu provitamina A, existent într-o cantitate de zece ori mai mare decât în morcov.


Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Joi, 13 August 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu