ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 12 august 2015

Analize medicale esenţiale pentru sănătatea ta
Analize medicale esenţiale pentru sănătatea ta Deși de cele mai multe ori faci testele medicale doar atunci când neplăcerile nu-ţi dau pace, bine este să știi că unele investigaţii, inclusiv cele uzuale, pot depista timpuriu boli care îţi pun viaţa în pericol. Află din articolul nostru care sunt analizele medicale esenţiale pentru sănătatea ta!

Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: RMN, analiza care depistează orice boală
Poţi afla date despre sănătatea ta pe care alte tipuri de investigaţii nu le pot procura dacă faci un RMN. Testul de rezonanţă magnetică nucleară este nedureros și este una dintre cele mai sigure metode de diagnostic. Este utilizată pentru a afla dacă suferi de afecţiuni cum sunt cele osoase, articulare, ale coloanei vertebrale, ale venelor, ale arterelor, tumori sau infecţii.

Cine trebuie să-l facă?
Orice persoană căreia medicul îi recomandă investigarea unui segment sau organ. Această recomandare poate veni atunci când alte metode de diagnostic nu au reușit să evidenţieze o disfuncţie.
Analizele medicale esenţiale pentru sănătatea ta: testarea proteinei C reactive
Inima este bunul tău cel mai de preţ. Ea este practic motorul întregului organism, pe care trebuie să-l îngrijești cu cea mai mare atenţie. Pentru a afla dacă suferi deja sau ești predispus la afecţiuni cardiovasculare, îţi poţi face o analiză a sângelui prin care să fie măsurat nivelul de proteină C reactivă. De fapt, acest test depistează prezenţa inflamaţiilor în organism.

Corpul reacţionează în mod natural împotriva infecţiilor și rănilor, dar nivelurile crescute ale acestei proteine pot duce la îngroșarea sau înfundarea arterelor. De fapt, nivelul crescut de proteină C reactivă reprezintă un risc de boli cardiovasculare chiar mai mare decât colesterolul. Excesul de proteină C reactivă (peste 3 mg/l) poate fi, de asemenea, asociat cu apariţia altor probleme de sănătate, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și Alzheimer.
Cine trebuie să-l facă?
Femeile care prezintă factori de risc pentru boli cardiovasculare, mai exact cele care au colesterolul mare (peste 200 mg/dl), tensiune arterială crescută (peste 140/90 mm Hg) sau care au rude cu boli de inimă.
Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: testul pentru sifilis
Urmează să te căsătorești, să naști un copil, să te angajezi sau pur și simplu să faci analizele anuale obligatorii? În oricare din situaţiile amintite ţi se va cere să faci testul Wasserman. Acesta este o metodă de diagnosticare a sifilisului, mai exact de depistare a bacteriei spiralate care produce boala, numită Treponema pallidum.

Sifilisul e o afecţiune contagioasă care se transmite, în 90% din cazuri, pe cale sexuală. Poţi lua însă boala și prin înţepături, tăieturi, mușcături, sărut sau de la mamă la făt în timpul sarcinii. Sifilisul congenital este extrem de sever și invalidant, putând fi fatal pentru nou-născut.
Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: investigaţia Papanicolau
Periodic, orice femeie adultă trebuie să facă un consult ginecologic. Anual însă este obligatoriu să faci testul Papanicolau pentru a descoperi dacă ai vreo afecţiune genitală sau dacă ești predispusă la cancer de col uterin.

Testul nu este dureros, durează puţin și constă în recoltarea unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Prin această metodă sunt descoperite leziuni inflamatorii, infecţii vaginale sau modificări celulare caracteristice, induse de virusul papiloma de tip uman (HPV), o infecţie cu transmitere sexuală ce afectează 85% dintre femei.
Cine trebuie să-l facă?
Orice femeie, anual, după debutul vieţii sexuale. Chiar și femeile care și-au încetat viaţa sexuală sau care au trecut de perioada menopauzei trebuie să facă, de asemenea, în fiecare an acest test.
Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: nu uita de testul HIV
Virusul HIV se poate transmite prin contact sexual, prin contactul cu sânge infectat sau de la mamă la copil în timpul sarcinii, al nașterii sau al alăptării. Este important să-ţi faci testul HIV, chiar dacă consideri că riscul de a fi infectat este scăzut, pentru că cei care au virusul nu prezintă semne ale bolii și adesea nici nu știu că sunt purtători.

Testul arată prezenţa în organism a anticorpilor împotriva HIV, virusul ce cauzează SIDA, iar pentru ca rezultatul examenului să fie concludent, trebuie să treacă între 3 și 6 luni din momentul presupusei infectări.
Cine trebuie să-l facă?
Persoanele care au avut un contact sexual neprotejat sau au parteneri sexuali multipli cele care au suferit o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie de sânge, persoanele care folosesc droguri injectabile, femeile însărcinate sau care doresc copii.

Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Luni, 10 August 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu