ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 10 august 2015

Alunele au numeroase proprietăţi terapeutice!
Alunele au numeroase proprietăţi terapeutice! Alunul este un arbust pe care îl poţi întâlni în drumurile tale de vacanţă. Se găsește pe cărări de munte, la marginea pădurilor sau prin fâneţele dealurilor Subcarpatice. Poate că te oprești să culegi din el alune mai bune decât cele cumpărate de la supermarket, dar nu știi că are și reale proprietăţi terapeutice.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că fructele și frunzele de alun au nenumărate acţiuni binefăcătoare: astringente, nutritive, antihemoragice, depurative, febrifuge. Sunt un bun tonic stomacal, favorizează digestia și combat viermii intestinali.
Frunzele de alun, antihemoragice
Frunzele de alun sunt utilizate ca tonifiante venoase în tratamentul varicelor și edemelor. Au efect antihemoragic și măresc rezistenţa vaselor capilare. Astfel, combat aspectul neplăcut de ”vinișoare” pe picioare. Se face o infuzie dintr-o lingură de frunze la o cană cu apă și se beau două-trei căni pe zi. Se mai poate folosi sub formă de extract fluid și se iau 60-80 de picături pe zi, amestecate în puţină apă. Extern, se folosește în comprese cu scopul de a combate inflamaţiile. Se prepară o infuzie concentrată din patru linguri de frunze uscate și mărunţite la 1 litru de apă. Se strecoară și se răcește, după care se înmoaie un material natural (in, bumbac). Se stoarce și se aplică pe zona afectată. Scoarţa se utilizează în febra intermitentă, ca sudorific și ca astringent. Se prepară un decoct dintr-o lingură de scoarţă mărunţită la o cană de apă și se beau una-două căni pe zi. Infuzia din muguri e indicată în caz hepatită și afecţiuni pulmonare, ca depurativ. Se prepară dintr-o linguriţă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
Alunele, energizant natural
Alunele au o valoare nutritivă foarte mare. Sub aspect energetic, 100 g de alune, conţin 690 kcal, din care se absorb 89 %. De aceea, sunt recomandate ca energizant convalescenţilor, copiilor în perioada de creștere, persoanelor anemice, femeilor în timpul sarcinii, persoanelor de vârsta a treia, sportivilor și celor care fac mult efort fizic. Alunele se consumă ca atare sau măcinate în amestec cu părţi egale de miere. Foarte important: cele mai bune pentru sănătate sunt alunele crude, nesărate. Cele sărate și prăjite au nenumărate contraindicaţii (printre care hipertensiunea, bolile cardiace, renale etc.). Poţi prepara un supliment nutriţional gustos și sănătos, indicat copiilor, dar și adulţilor care fac efort fizic. Ar putea fi o gustare potrivită atunci când faci un traseu montan. Amestecă în părţi egale alune, nuci, granule de soia fierte, stafide și miere.

Autor: Libertatea pentru femei
Sursa: www.libertateapentrufemei.ro  Sambata, 8 August 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu