ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 18 august 2015

Alimentatie sanatoasa pentru prevenirea cancerului

Un stil de viata sanatos si un regim alimentar variat sunt factori determinanti pentru prevenirea unor probleme digestive, inclusiv aparitia cancerului – cancer colorectal, endometrial, esofagian si cancer la ficat. Specialistii recomanda sa nu includem prea multe grasimi in alimentatie si sa crestem aportul de nutrienti din alimente si nu din suplimente. cancer

Evitarea consumului de grasimi previne cancerul

O cauza principala in procesul de aparitie a cancerului este un consum ridicat de alimente bogate in grasimi. Acestea cresc cantitatea de acizi biliari in colon si pot provoca dezvoltarea tumorilor, in special a cancerului colorectal. Este recomandat ca totalul de grasimi consumate sa constituie 20%, maxim 35% din aportul zilnic de calorii. Pentru un adult, ce are o dieta bazata pe 2.000 de calorii pe zi, inseamna intre 44 si 77 de grame de grasimi. Colesterolul nu trebuie sa depaseasca valoarea de 300 mg, zilnic. Preferabile sunt cantitatile mai mici, consumul de grasimi saturate trebuie sa fie limitat la 10% (22 grame) sau mai putin, iar grasimile trans (acizii grasi nesaturati) sunt de evitat. Acestea se gasesc in margarina, produse de patiserie preambalate, mancaruri fast food sau junk food.

Antioxidanti pentru protejarea organismului impotriva cancerului

Alte substante importante in lupta impotriva cancerului sunt antioxidantii. Corpul primeste astfel un sprijin suplimentar pentru a se proteja contra unor substante potential daunatoare, radicalii liberi. Acestea provoaca daune la nivelul celulelor prin oxidare si s-a demonstrat ca au legatura cu aparitia unor boli de inima, cataracta, infectii, imbatranire prematura si cancer. Celulele organismului au o strategie de aparare impotriva radicalilor liberi si de cele mai multe ori, deteriorarea continua poate fi stopata. Desi antioxidantii ajuta la consolidarea acestei protectii, specialistii sugereaza ca trebuie sa provina din alimente si nu din suplimente. Beta-carotenul, vitaminele A si C se regasesc in fructe si legume, iar vitamina E in fructe oleaginoase si seminte sau germeni de grau. Surse bogate in seleniu includ fructe de mare, cereale si carne.
CITESTE SI: Cinci pasi ca sa previi cancerul

Vitamine si minerale pentru prevenirea cancerului

Exista dovezi, rezultate publicate in studiile de specialitate, prin care se sustine ca acidul folic este de ajutor pentru prevenirea cancerului. Este o substanta esentiala pentru formarea unor noi celule si tesuturi, dar si pentru mentinerea celulelor rosii din sange la un nivel optim. Cele mai bune surse de acid folic sunt citricele si legumele cu frunze verzi, inchise la culoare, in special spanacul. Alti cercetatori afirma ca un aport suplimentar de calciu si vitamina D nu sunt benefice doar pentru intarirea oaselor, ci si pentru prevenirea cancerului de colon, prostata, chiar si a cancerului de san. Desi aceste informatii nu au fost consolidate inca, calciul poate fi obtinut din produse lactate (lapte, branza, iaurt), peste (somon, sardine) si legume.

Fibre pentru imbunatatirea procesului digestiv

Se considera ca fibrele sunt o arma puternica in lupta impotriva cancerului. Desi rezultatele sunt uneori contradictorii cu privire la efectele asupra prevenirii cancerului colorectal, un aport bogat de fibre imbunatateste procesul digestiv si tranzitul intestinal. De asemenea, unele tipuri de fibre ajuta la detoxifierea organismului. Cateva surse bogate in fibre sunt cerealele integrale, prunele, fructele de padure, fasolea si alte leguminoase, dar si orezul brun.

Fitochimicalele lupta impotriva cancerului

Informatii mai recente atesta ca anumite fitochimicale sunt benefice pentru a evita aparitia cancerului. Substante precum flavonoide, fenoli, terpene se gasesc intr-o varietate de alimente vegetale, inclusiv rosii, citrice, fructe de padure, ardei, morcovi, broccoli, varza, soia si par a fi de ajutor.
CITESTE SI: Propolisul, aliat in lupta impotriva cancerului

Alte obiceiuri ce previn aparitia cancerului

Pentru alte obiceiuri sanatoase si o alimentatie corespunzatoare, American Cancer Society ofera cateva sfaturi:

curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu