ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 19 iulie 2015

 Ai rău de mașină, avion sau vapor? Cu câteva exerciţii fizice rezolvi problema permanent
Ai rău de mașină, avion sau vapor? Cu câteva exerciţii fizice rezolvi problema permanent Sindromul răului de transport, o senzaţie de ameţeală și instabilitate, asociată cu greaţă sau vomă, poate apărea în mașină, vapor sau avion și are ca tratament câteva exerciţii care controlează simptomele, și nu neapărat medicamente, spune fizioterapeutul Ramona Pavel.
"Știi acea stare de rău și greaţă care apare după un drum cu mașina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, și care afectează oameni de toate vârstele? Se numește sindromul răului de transport și, poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv, adică exerciţii, care vor controla simptomele", spune fizioterapeutul Ramona Pavel, citat de Mediafax.
Potrivit specialistului, chiar dacă este menţionat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele) nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime. 
"Vinovată pentru acest disconfort este o mică porţiune din creier, aria postremă, ce provoacă voma în cazul intoxicaţiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă. Când simţim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm de exemplu), între informaţiile care ajung către creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanţă senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine vomitând", mai spune fizioterapeutul Ramona Pavel. 
Aceasta este de fapt cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport:, și anume, un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor. 
Fizioterapeutul mai spune că, încă din 1921, un cercetător austriac spunea că defilarea imaginilor în vederea periferică poate cauza greaţă și vomă. De atunci, mai multe cure și metode de prevenţie au fost propuse pentru răul de transport pe lângă medicaţie, însă cea cu efecte prelungite demonstrate știinţific este reeducarea specifică a urechii interne, cunoscută drept reeducare vestibulară.
Medicaţia cel mai des utilizată este combinaţia antiemetice/antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu în SUA. Această tratează simptomele răului de transport, nu și cauza  lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greaţă și vomă nu sunt neapărat eficace pentru răul de transport. În ultimul timp se evită foarte mult medicaţia pentru vomă și greaţă, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central, a mai spus fizioterapeutul cu supraspecializare în tratarea problemelor de echilibru, vertijului și ameţelilor.   
Ea arată că reeducarea vestibulară, chiar dacă presupune o perioadă de cură mai prelungită, este eficace pe termen mai lung, chiar ani, pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuinţă la stimul. 
"Reeducarea vestibulară se face doar de către specialiști în domeniu și constă într-o evaluare iniţială a sistemelor senzoriale urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și dacă este necesar cu Platforma Computerizată Dinamică", a explicat fiziterapeutul. 
Ramona Pavel a adus, în luna iulie, și în România, sistemul de testare "multitest equilibre", patentat și utilizat de mai multe centre de cercetare. Acesta evaluează, tratează și previne tulburările de echilibru și postură din toate domeniile medicale în care pot apărea, respectiv ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post-operatorie șold/genunchi/ligamente etc.

Autor: A1.ro
Sursa: www.antena3.ro  Sambata, 18 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu