ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 25 iulie 2015

Picaturile de ochi care dizolva cataracta

de Anca Serghescu
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 14:03
   
Picaturile de ochi care dizolva cataractaFoto: Arhiva/Pexels
Oamenii de stiinta americani au reusit sa creeze un medicament sub forma de picaturi, care, odata administrat, dizolva cataracta. Aceasta boala este principala cauza a orbirii.
Medicamentul, sub forma de picaturi de ochi, a fost pana acum testat doar pe cobai, insa urmeaza sa fie testat si pe subiecti umani la Universitatea California, in San Diego. Daca se va dovedi ca tratamentul este eficient si in cazul oamenilor, operatia, dureroasa si scumpa, va deveni doar o amintire, relateaza Science Alert.

Cataracta afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Lasata netratata, aceasta duce la orbire totala. Desi nu se "extinde" de la un ochi la altul, aceasta poate aparea in mod independent la ambii ochi.

Cum stii daca ai cataracta si ce faci apoi - Ce spune medicul
PUBLICITATE
Nici pana in acest moment nu se cunoaste cu precizie cauza aparitiei sale, insa adesea se afla in stransa legatura cu varsta inaintata. In SUA, pana la varsta de 80 de ani jumatate dintre oameni au cataracta sau au fost deja operati pentru aceasta afectiune.

Desi neplacuta, procedura chirurgicala este simpla si sigura. Totusi, in multe tari sau regiuni nu exista resurse pentru a putea fi facuta, ceea ce inseamna ca bolnavii de cataracta sunt comdamnati la orbire. La nivel mondial, 32,4 milioane de oameni sufera de orbire totala, 90% dintre ei traind in tari in curs de dezvoltare. In mai bine de jumatate dintre cazuri, orbirea a fost provocata de cataracta. In acest context, un astfel de medicament ar face diferenta.

Picaturile de ochi ce urmeaza a fi testate pe pacienti au la baza un steroid natural, numit lanosterol. Ideea de a testa eficacitatea acestei substante a venit atunci cand cercetatorii au aflat de doi copii din China care sufereau de o forma de cataracta congenitala, ei mostenind o mutatie care oprise productia de lanosterol.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu