ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 31 iulie 2015

 Zece CONDIMENTE esentiale nelipsite dintr-o bucatarie romaneasca!
Zece CONDIMENTE esentiale nelipsite dintr-o bucatarie romaneasca! O mancare gustoara tine de cele mai multe ori de ingredientele folosite. Daca va place sa gatiti nu ar trebui sa va lipseasca din bucatarie urmatoarele condimente esentiale:
10. Busuiocul
Busuiocul este o planta aromatica si racoritoare cu sute de specii identificate prin lume. In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.
9. Patrunjelul
Radacina de patrunjel se foloseste cel mai adesea ca ingredient al supelor sau al salatelor. Frunzele lui aromatice, frumos mirositoare sunt o decoratie estetica si un condiment foarte popular si ocupa un loc important, alaturi de alte mirodenii, in bucatarie. Patrunjelul este cunoscut in lumea intreaga, apreciat de multe bucatarii, printre altele de catre cea italiana, franceza sau araba.
8. Frunzele de dafin
Dafinul este folosit mai ales sub forma de frunze, atat in forma uscata, cat si proaspata. Poti folosi frunzele de dafin in pregatirea mancarurilor cu carne de pasare, vita, porc sau peste, insa si in cele cu legume, mai ales in cele in care folosesti fasole sau mazare, boabe sau pastai. De asemenea, ar trebui sa stii ca se combina foarte bine cu cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.
7. Cimbrul
Este greu sa iti imaginezi bucataria europeana fara cimbru, acesta avand nu doar o aroma puternica, ci si proprietati antimicrobiene. Merge bine in combinatie cu puiul, pestele si legumele radacinoase, cel proaspat putand fi tinut in frigider pentru a rezista cat mai mult fara sa se usuce.
6. Rozmarinul
Rozmarinul este un condiment clasic al bucatariei mediteranene dar este folosit totodata si in bucatariile din restul Europei, in special cea Centrala. Se potriveste pentru asezonarea mielului, a vanatului, a carnii de porc si pui. Foarte bun cu fructe si legume precum rosiile, dovleceii, dar si cu fasolea, cartofii si alte legume.
5. Boia de ardei
Boiaua, dulce sau iute, este o pudra de ardei uscati. Acest condiment se foloseste pentru a adauga savoare mancarii, dar si culoare. Boiaua de ardei este utilizata mai ales la supe, fripturi, orez si gulas. De asemenea, se foloseste in prepararea carnatilor.
4. Sarea de mare
Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei de mare sau ocean. O cantitate de apa se pune intr-un vas, iar cand se evapora, ramane pe fund sarea in stare solida. Procesarea nu este foarte complexa, asa ca raman si alte minerale, in cantitati infime. Exact aceste minerale dau gustul si culoarea, care pot sa difere mult, in functie de apa folosita. De exemplu, sarea de mare poate sa fie rozalie, gri sau neagra, in functie de combinatia de minerale pe care o contine. Bucatarii priceputi spun ca aceste minerale dau si un gust deosebit, care nu numai ca sareaza mancarea, dar ii confera si o aroma speciala.
3. Scortisoara
Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute pe Pamant, fiind mentionata in scrierile egiptene, care o amintesc ca ingredient folosit pentru aromarea mancarurilor, medicina si imbalsamare , dar si in cartile de plante chinezesti din anii 2700 inainte de Hristos. Scortisoara este folosita mai ales peste bauturile din cacao, peste ciocolata calda, peste ceai cald sau peste cafeaua fierbinte deasupra careia ai pus un mot de frisca.
2. Oregano
Oregano a fost folosit pentru prima oara de catre greci. In mitologia elena, Afrodita a fost zeita care a adus aceasta planta, pentru a face oamenii sa fie mai fericiti. Aromat, cald si usor amarui. Insa, depinde de climat, deoarece, fiind o planta mediteraneana, daca este crescut in zone mai reci, acesta nu va mai fi atat de aromat, ci foarte amar. Se asociaza excelent cu maslinele murate sau cu frunzele de leustean. Este foarte bun si pe pizza, fiind primul ingredient adaugat pe deliciosul preparat.
1. Piperul
Aroma subtila a piperului alb se potriveste sosurilor, pastelor, vinegretei, mezelurilor si pestelui. Piperul negru este mai iute si mai puternic aromat , se potriveste perfect preparatelor din carne rosie. Piperul verde, cules inainte de maturatie, este vandut sub forma uscata sau in saramura , si are o aroma fructata. Piperul gri este un amestec de piper negru si alb. Piperul rosu este obtinut din boabele unui arbore exotic si este folosit atat pentru aroma deosebita cat si pentru aspect. Piperul Cayenne este foarte iute, fiind folosit sub forma de pudra.

Autor: Caplimpede.ro
Sursa: caplimpede.ro  Joi, 30 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu