ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 19 iulie 2015

Care e mai sănătos: pepenele roșu sau cel galben?
Care e mai sănătos: pepenele roșu sau cel galben?
Ar fi chiar păcat să nu profiţi, în această perioadă, de pepeni. Sunt gustoși, răcoritori, hidratanţi și ideali într-o cură de detoxifiere. Dar ce să alegi dintre pepenele roșu și cel galben, în afară de preferinţele legate de gust?
Amândoi sunt sănătoși, însă, în ciuda asemănărilor, au concentraţii și substanţe nutritive diferite.
Numărul de calorii
Deși este foarte dulce și săţios, 100 g de pepene roșu are doar 30 de calorii. La această cantitate se regăsesc 0.4 g fibre, 0.2 g lipide, 0,5 g proteine și 7 g glucide.
Cel galben are mai multe calorii – 54 la 100 g. Și el conţine 0,8 g proteine, 0,1 lipide, 13,5 glucide, dar mai multe fibre – 1 g.
Conţinutul de minerale
La o cană de fruct tăiat cubuleţe se regăsesc 11 mg calciu, 15 mg magneziu, 172 mg de potasiu, 0,15 mg zinc și 17 mg fosfor. 
La aceeași cantitate, pepenele galben îţi furnizează mult mai multe minerale: 14 mg calciu, 19 mg magneziu, 417 mg potasiu, 0,28 mg zinc și 23 mg fosfor.
Conţinutul de vitamine
La o cană de pepene primești 12,5 mg vitamina C, 5 mg acid folic, 0,2 mg vitamina K.
Îţi aduce mult mai multe vitamine. De 6 ori mai multă vitamina A, 57 mg vitamina C, 33 mg acid folic și 3,9 mg vitamina K.
Ce tratează fiecare
Datorită concentraţiei mari de apă (95%), pepenele roșu este un bun diuretic și reduce riscul formării pietrelor la rinichi, dă o senzaţie de saţietate, fiind ajutor de nădejde în curele de slăbire și, potrivit unor studii, ar ţine chiar loc de viagra, datorită unui ingredient numit citrulină, care îmbunătăţește circulaţia saguină și crește apetitul sexual. Pepenele roșu mai este bun în reumatism, deoarece favorizează eliminarea apei și a toxinelor, în constipaţie și obezitate.
?ine și el apetitul sub control, menţine în limite normale presiunea sângelui, graţie conţinutului de potasiu; este indicat în constipaţie, gută, anemie... chiar și în cosmetică se folosește sub formă de măști pentru tenul uscat, sensibil. De asemenea, fiind bogat în betacaroten (transformat de corp în vitamina A, esenţială pentru sănătatea ochilor), reduce riscul apariţiei cataractei.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 19 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu