ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 31 iulie 2015

 Hipertensiunea arterială, vara! La ce trebuie să fii atentă?
Hipertensiunea arterială, vara! La ce trebuie să fii atentă? Vasodilataţia determină o scădere a tensiunii arteriale în timpul sezonului cald, de aceea trebuie să vorbești cu medicul despre tratamentul potrivit.
Vara, persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să își monitorizeze cu mult mai mare atenţie valorile tensiunii arteriale și să ajusteze dozele de medicamente conform indicaţiilor medicului. Dr. Nela Benea, medic medicină generală în cadrul Hyperclinicii MedLife Galaţi, ne prezintă cauzele și simptomele hipertensiunii arteriale și ne oferă câteva recomandări pentru a evita apariţia acestei afecţiuni.
Fiind o boală cronică, modifică stilul de viaţă pentru majoritatea pacienţilor. Astfel, ei devin pacienţi cooperanţi, care își conștientizează boala și care respectă întru totul regimurile stabilite de medic. Colaborarea cu medicul de familie este foarte importantă, deoarece deși boala este stabilizată, pot apărea decompensări în funcţie de fiecare sezon. În mod particular, datorită vasodilataţiei, tensiunea arterială scade în timpul sezonului cald și ceea ce iniţial era o hipertensiune arterială cu valori în limite normale, acum se decompensează. Acești pacienţi se prezintă la medic cu ameţeli și stări de slăbiciune, simptome specifice hipotensiunii arteriale.
Acesta este motivul pentru care tratamentul trebuie ajustat, cel mai frecvent scăzute dozele, pacientul trebuie să evite soarele, să se hidrateze foarte bine și să monitorizeze zilnic și uneori de mai multe ori pe zi valorile tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea valorilor presiunii arteriale peste limitele acceptate ca fiind fiziologice. Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică foarte importantă, reprezentând cea mai întâlnită boală cardiovasculară, peste 50% din populaţia adultă de peste 60 de ani fiind hipertensivă.
Cele mai frecvente manifestări ale hipertensiunii arteriale sunt:
migrene;
ameţeli, vâjâieli în urechi;
epistaxis (sângerare nazală);
tulburări de vedere, ce includ apariţia de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual.
Regim igieno-dietetic
Un stil de viaţă calm, repausul, relaxarea intermitentă, precum și o dietă echilibrată și potrivită au o influenţă bună asupra persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Conflictele și stresul pot agrava starea bolnavilor. Este recomandat un efort fizic minim, însă s-au constatat scăderi ale tensiunii la bolnavii cu munci fizice moderate, în comparaţie cu sedentarii sau cu aceia care derulează numai activităţi intelectuale.
Dieta trebuie să fie una moderată, săracă în sodiu, bogată în fructe, legume, precum și în lactate cu un conţinut redus de grăsime. De asemenea, trebuie limitat consumul de lipide și de glucide. Expunerile prelungite la soare trebuie evitate, alături de băile prea reci sau șederea la altitudini mari. Călătoriile cu avionul și conducerea automobilului sunt permise, exceptând anumite cazuri.
Alimente interzise:
lapte integral
brânzeturi grase și sărate
carne grasă, viscere, vânat, mezeluri, pește gras
grăsimi prăjite
pâine neagră
legume care conţin sodiu (ţelină, spanac, varză acră, murături)
fructe oleaginoase
dulciuri preparate cu bicarbonat și aluat dospit, cu unt și gălbenuș de ou
băuturi alcoolice de orice fel, cafea, ceai tare, ape minerale clorurosodice
condimente iuţi: piper, boia, sare, ceapă, hrean, usturoi
supe de carne
sosuri preparate cu muștar, cele preparate nedietetic
maioneză.

Autor: Eva.ro
Sursa: www.eva.ro  Vineri, 31 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu