Tarhon (Artemisia dracunculus) - beneficii şi proprietăţi
Autor: Paula Rotaru
- Denumire populară: tarhon, tarcon, dracon, taracon
- Denumire științifică: Artemisia dracunculus
Descriere
Tarhonul este o plantă erbacee originară din Asia Centrală, cunoscută de mii de ani, care este cultivată în grădini, atât în scop culinar cât şi terapeutic. Este o plantă de cultură, perenă, semilemnoasă, cu rădăcini mai puţin adânci, dar numeroase şi subţiri. Tulpina are o înălţime de 50-100 cm şi prezintă numeroase ramificaţii. Frunzele sunt linear-lanceolate şi sunt puternic aromate. Florile au culoare albă, galbenă, brună-violacee, sunt mici şi grupate în inflorescenţe de tip calatidin. Fructul este o achenă de dimensiuni foarte mici.În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, în perioada înfloririi până toamna.
sus
Tarhon - Compoziţie
Tarhonul are în componenţă uleiuri volatile ce conţin compuşi aromatici de tip fenol- metil- eter, estragolul, cumarine, flavonoide, mucilagii, minerale, vitamine.Frunzele mai conţin hidrocarburi terpenice, aldehidă anisica, acetaldehida, vitamine B1, C.
sus
Tarhon - Acţiune
Preparatele fitoterapeutice pe bază de tarhon au acţiune antiinflamatorie, dezinfectantă, antiinfecţioasă, decongestivă, antivirală, antibacteriană, antispastică, carminativă, stomahică (stimulează apetitul, favorizează digestia), diuretica, acţiune antiparazitară, fiind eficient pentru eliminarea viermilor intestinali.sus
Tarhon - Indicaţii terapeutice
Tarhonul este recomandat în afecţiuni digestive (aerofagie, aerocolie, flatulenţă, colopatie spastică, colită de fermentaţie), hipotonie şi/ sau hiposecreţie gastrică, anorexie, gută, retenţie hidrică, boli cardiace, renale, hepatice, ascită.În uz extern poate fi folosit pentru calmarea durerilor in caz de nevralgii şi reumatism.
Administrare:
Frunzele verzi se folosesc ca aromatizant în sosuri, salate de verdeţuri. Tarhonul poate înlocui sarea de bucătărie.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită; se administrează 2- 3 căni pe zi.
Frunze de tarhon în oţet - este o modalitate tradiţională de conservare a tarhonului proaspăt, care se prepară punând frunzele proaspete într-un borcan sau o sticlă, peste care se toarnă oţet de mere sau din vin, se lasă la macerat timp de o săptămână, apoi se utilizează atât frunzele la diverse preparate culinare cât şi oţetul, în diverse salate, acritul ciorbelor sau ca medicament
În uz extern se foloseşte sub formă de frecţii, comprese în caz de dureri reumatice, dureri de cap.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau
remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau
nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este
responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui
tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite
"asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi
medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care
efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor
dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de
specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter
informativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu