Vitamina B6
sus
Sursele alimentare importante sunt reprezentate de cereale integrale, carne de pui, porc, peste, legume, fructe (exceptie citrice) si oua.
Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6. Vitamina B6 se elimina prin urina3;4.
Deficitul de piridoxina apare de obicei impreuna cu deficitul de alte vitamine si proteine, in special la alcoolici. Semnele si simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastica, crize de epilepsie, modificari EEG; depresie, confuzie, iritabilitate, dermatita seboreica, posibil tulburari de coagulare1;4.
Niveluri crescute de piridoxal fosfat se intalnesc in hipofosfatazie, boala caracterizata prin scaderea nivelului seric al fosfatazei alcaline si modificari scheletale3.
Administrarea de vitamina B6 in doze mari este utila in unele anomalii ereditare ale metabolismului aminoacizilor. Homocisteinuria, asociata cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare, raspunde la administrarea de acid folic, vitamina B12 si uneori de piridoxina4.
Doze mari de piridoxina la adult (>100mg/zi) pot produce neuropatie senzoriala periferica si posibil leziuni cutanate1.
Recomandari pentru determinarea vitaminei B6 – persoane care prezinta simptomele deficitului de piridoxina; stabilirea eficientei tratamentului cu vitamina B6; diagnosticul si evaluarea hipofosfataziei
sus
Specimen recoltat – sange venos2.
Recipient de recoltare - vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant2.
Cantitate recoltata - cat permite vacuumul1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – proba nu se centrifugheaza si se congeleaza imediat2.
Volum minim proba – 2 mL2..
Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic sau decongelat2.
Stabilitate proba - sangele este stabil 1 luna la -20°C2.
sus
Valori de referinta - 8.7-27.2 μg/L2.
Sursa:
Informatii generale
Vitamina B6, denumita si piridoxina, este o vitamina hidrosolubila formata din 6 vitameri, dintre care piridoxal fosfatul constituie forma biologic activa. Participa ca si coenzima in peste 100 de reactii metabolice: transaminari, decarboxilari, faza initiala a sintezei porfirinelor, mobilizarea glicogenului din depozite, aminoacid transsulfurari si sinteza neurotransmitatorilor.Sursele alimentare importante sunt reprezentate de cereale integrale, carne de pui, porc, peste, legume, fructe (exceptie citrice) si oua.
Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6. Vitamina B6 se elimina prin urina3;4.
Deficitul de piridoxina apare de obicei impreuna cu deficitul de alte vitamine si proteine, in special la alcoolici. Semnele si simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastica, crize de epilepsie, modificari EEG; depresie, confuzie, iritabilitate, dermatita seboreica, posibil tulburari de coagulare1;4.
Niveluri crescute de piridoxal fosfat se intalnesc in hipofosfatazie, boala caracterizata prin scaderea nivelului seric al fosfatazei alcaline si modificari scheletale3.
Administrarea de vitamina B6 in doze mari este utila in unele anomalii ereditare ale metabolismului aminoacizilor. Homocisteinuria, asociata cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare, raspunde la administrarea de acid folic, vitamina B12 si uneori de piridoxina4.
Doze mari de piridoxina la adult (>100mg/zi) pot produce neuropatie senzoriala periferica si posibil leziuni cutanate1.
Recomandari pentru determinarea vitaminei B6 – persoane care prezinta simptomele deficitului de piridoxina; stabilirea eficientei tratamentului cu vitamina B6; diagnosticul si evaluarea hipofosfataziei
sus
Recoltarea
Pregatire pacient - à jeun (pe nemancate); ultima masa trebuie sa fie in urma cu 12-14 ore (se poate bea apa)2.Specimen recoltat – sange venos2.
Recipient de recoltare - vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant2.
Cantitate recoltata - cat permite vacuumul1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – proba nu se centrifugheaza si se congeleaza imediat2.
Volum minim proba – 2 mL2..
Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic sau decongelat2.
Stabilitate proba - sangele este stabil 1 luna la -20°C2.
sus
Metoda
Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.Valori de referinta - 8.7-27.2 μg/L2.
Sursa:
Bibliografie
1. Ball GFM: Vitamins: their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004, 133-1872. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
3. Mackey AD, et al: Vitamin B6. In Modern Nutrition in Health and Disease. 10th edition. Edited by ME Shils, M Shike, AC Ross, et al. Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 452-46.
4. Martin J. Salwen. Vitamins and Trace Elements. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 381-382.
- Citește și:
- Primidona
- Salmonella - serologie
- Interleukina 6
Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro
trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale
complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de
specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile
viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna
diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic
specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici
un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate
include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile
acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca
fiind de incredere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu