ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 12 septembrie 2014

Cinci super-alimente cu puteri vindecătoare

Nutriţia joacă un rol important în prevenţia bolilor, iar alimentele pe care le consumaţi mai rar pot fi deosebit de valoroase. Migdalele, de exemplu, previn bolile inimii, iar smochinele sunt eficiente în digestie.

1
Migdalele - îmbunătăţesc memoria
Persoanele care consumă migdale au un nivel mai ridicat de colecistochinină, un hormon care grăbeşte senzaţia de saţietate, arată un studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică“. Alte cercetări au arătat că aceste fructe contribuie la îmbunătăţirea memoriei, feresc de boli precum Alzheimerul şi afecţiunile cardiovasculare. Specialiştii spun că au efectul unor statine (molecule care micşorează nivelul colesterolului).

2
Sparanghelul – creşte acţiunea insulinei
Acest aliment conţine inulină, un carbohidrat care nu este digerat, dar care poate furniza bacterii benefice intestinului gros. Mai mult, asparagina, o substanţă găsită în sparanghel, ajută corpul să transpire. Un studiu publicat în „Jurnalul Britanic de Medicină“ a arătat că extractul din sparanghel creşte semnificativ acţiunea insulinei, acel hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. O porţie de sparanghel zilnic asigură necesarul de folaţi, adică de vitamina B. Folaţii reduc nivelul de homocisteină, o substanţă din sânge, care, în cantităţi mari, creşte riscul apariţiei bolilor de inimă.



3 Conopida – proprietăţi anticancerigene
Conţine un compus numit indol-3- carinol (13C), care are proprietăţi anticancerigene. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că un alt compus chimic din conopidă, numit sulforafan, este benefic pentru combaterea cancerului de plămâni ori prostată. Cel puţin aşa s-a dovedit în studiile făcute pe animale. De asemenea, artrita reumatoidă poate fi combătută cu ajutorul acestei legume. Nu în ultimul rând, biotina, o vitamină solubilă din conopidă, este eficientă în combaterea mătreţii. Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului.

4
Ouăle – risc scăzut de boli de ochi
Potrivit unui studiu recent, oamenii care se hrănesc cu alimente bogate în substanţe precum luteina şi zeaxantina au un risc cu 20% mai scăzut de a dezvolta cataractă şi cu 40% degenerescenţă maculară, o boală a ochilor care afectează retina. Ouăle sunt surse bune pentru aceste chimicale. Cei care consumă un ou fiert tare la micul dejun vor asimila mai puţine calorii în restul zilei, deoarece ouăle sunt extrem de hrănitoare, aspect obervat într-un studiu publicat în „Jurnalul Amercian de Nutriţie“.

5
Smochinele – întârzie absorbţia zahărului în sânge
Sunt bogate în fibre, care întârzie digestia şi absorbţia zahărului în sânge. Conţin o substanţă care ajută la prevenirea bolilor de piele şi a unor forme de limfoame.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu