ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 5 septembrie 2014

Ceai verde (Camellia sinensis) - beneficii şi proprietăţi

Autor: Paula Rotaru
  • Denumire populară: ceai verde
  • Denumire științifică: Camellia sinensis

Descriere

Ceaiul verde provine din frunzele plantei Camellia sinensis şi este utilizat de către chinezi de mai bine de 2.000 de ani, ca băutură răcoritoare, datorită numeroaselor proprietăţi terapeutice de care dispune această plantă.
Planta Camellia sinensis este un arbust asiatic sempervirescent, extrem de cultivat în Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan şi Rusia.
De la această plantă se recoltează frunzele tinere, iar ceaiul verde se obţine prin uscarea la cald a acestor frunze. De asemenea, ceaiul se poate obţine din muguri.
Cuprins
Descriere
Ceaiul verde - Compoziţie
Ceaiul verde - Acţiune
Ceaiul verde - Indicaţii terapeutice
Ceaiul verde - Precauţii şi contraindicaţii
Ceaiul verde - În cosmetică
sus

Ceaiul verde - Compoziţie

Din compozitia ceaiului verde fac parte următoarele: flavonoide, taninuri catehice, galice şi mixte, acizi polifenolcarboxilici, triterpene, zaharuri, vitamina C, alcaloizi, precum cafeina, teobromoina, teofilina, alcooli liberi şi substanţe anorganice, precum potasiu, aluminiu şi fluor.
sus

Ceaiul verde - Acţiune

Datorită alcaloizilor conţinuti de ceaiul verde, acesta oferă organismului efecte stimulante, iar L-teanina din compoziţia sa deţine efecte calmante asupra sistemului nervos.
Polifenolii şi catechinele contribuie la combaterea radicalilor liberi, ce pot fi produşi de fumul de ţigară, poluare, ultraviolete sau gazele de esapament. Totodată, polifenolii din această plantăp favorizează reducerea tensiunii arteriale, însă contribuie şi la diminuarea nivelului de colesterol din sânge, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi digestia, stimulează procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, contribuie la irigaţia sanguină la nivelul tegumentelor şi permite regenerarea acestora, iar datorită aportului de fluor previne apariţia cariilor.
Totodată, polifenolii existenţi în compozitia ceaiului verde favorizează arderea caloriilor, reduce riscul de apariţie al accidentului cerebral vascular şi diminuează nivelul de colesterol rau LDL.
De asemenea, ceaiul Verde contribuie la distrugerea bacteriilor ce pot provoca intoxicaţii alimentare şi elimina toxinele ce pot produce aceste bacterii, opreste evolutia celulelor canceroase, permite reducerea nivelului de zahar din sange, iar datorită concentraţiei crescute de antioxidanti, în special de vitamina E, încetineşte procesul de îmbătrânire.
sus

Ceaiul verde - Indicaţii terapeutice

Ceaiul Verde este indicat pentru ameliorarea depresiei, este un eficient adjuvant în afecţiunile cardiovasculare, reglează metabolismul, creşte imunitatea organismului, energizează organismul în cazurile de oboseală, asigură o buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor, mentine un ritm cardiac constant şi previne apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive.
De asemenea, ceaiul verde este un adjuvant în cazul sclerozei multiple, iar testele de laborator efectuate au demonstrat că utilizarea acestuia în timpul urmării unui tratament chimioterapeutic, creşte eficienţa tratamentului.
În plus, ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor tumorale, în special a celor de colon, rect, vezică urinară, esofag, pancreas şi stomac, fără să afecteze celulele sănătoase.
sus

Ceaiul verde - Precauţii şi contraindicaţii

La persoanele hipertensive, la cardiacii cu probleme foarte grave şi la bolnavii aflaţi sub medicaţie psihotropa, ceaiul verde se va administra doar cu acordul medicului şi cu prudenţă la inceput.
De asemenea, persoanele cu tulburări de somn nu vor consuma cantităţi foarte mari de ceai verde, mai ales după ora 17. Copiilor sub 12 ani li se vor administra cantităţi foarte mici de ceai verde (sub 0,75 grame pe zi), eventual în amestec cu alte plante (chimen, fenicul, iasomie).
sus

Ceaiul verde - În cosmetică

Ceaiul verde este foarte bogat în antioxidanţi şi are multiple beneficii pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe. Aşa se face că, atât în cazul pielii, cât şi al părului, această licoare  face minuni. Pentru un păr strălucitor şi puternic, ceaiul verde face adevărate minuni, într-un timp foarte scurt.
Pe părul proaspăt spălat se toarnă lichidul rezultat prin fierberea, timp de 15 minute, a pliculeţelor de ceai. Ceaiul trebuie să fie la temperatura corpului. După zece minute, părul se spală din nou cu şampon, pentru o strălucire intensă. Un al beneficiu al ceaiului este acela că ajută la reducerea pungilor de sub ochi şi a cearcănelor. Pliculeţele de ceai verde folosite nu trebuie niciodată aruncate, ci aplicate pe suprafaţa ochilor, cofeina conţinută ajutând la îndepărtarea cearcănelor.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu