ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 7 septembrie 2014

Cafeaua zilnica si riscul scazut de cancer

Aroma si efectul stimulator pe care il are cafeaua asupra organismului plaseaza aceasta bautura printre cele mai agreate de oameni. Cu un consum de aproximativ 4,5 kilograme pe cap de locuitor inregistrat anual, cafeaua si-a dovedit oficial popularitatea si abilitatile binefacatoare.
Atunci cand este administrata moderat, intr-o doza care sa nu depaseasca 300 mg/zi, cafeaua nu reprezinta niciun pericol, dimpotriva, reduce starile de oboseala si anxietate.
Boabele de culoarea abanosului au fost insa inzestrate cu unele harisme pe care abia acum incepem sa le inteleagem. Cancerul, catalogat de multi drept boala secolului, este poate cea mai ingrijoratoare problema in combaterea careia  cafeaua si-a pus la dispozitie proprietatile.
Studiile indica faptul ca un consum regulat de cafea scade riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, printre care cel de prostata, de san, de col uterin, de esofag si de ficat.  
Pe baza cercetatilor efectuate de-a lungul anilor, oamenii de stiinta au afirmat ca daca in cazul unui consumator riscul exprimat in procente este de 20%, in cazul celor care nu beau cafea sau o fac rareori, acesta este mult mai crescut.
Cancerul de prostata este o maladie care afecteaza in Marea Britanie circa 35,000 de barbati, potrivit cotidianului "Daily Mail", dintre care anual mor un sfert. S-a demonstrat insa ca subiectii care consuma cafea zilnic au cu 50-60%  mai putine "sanse" de a se imbolnavii de acest tip de cancer.
Cifrele care exprima numarul femeilor bolnave sunt la fel de ingrijoratoare, insa ca mai inainte, prin consumul de cafea ele si-ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin sau de san.
Incheiem prin a demola o supozitie: Faptul ca un consum excesiv de cafea creste riscul cancerului digestiv, mai ales al celui de ficat si de pancreas, nu s-a confirmat.
Sursa foto
I. C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu