ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 4 septembrie 2014

7 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut. In anul 1989, doua institutii de varf de peste ocean, NASA si Associetatd Landscape Contractors of America, dadeau la lumina rezultatele unui studiu privind capacitatea plantelor de a elimina toxinele din aer. Desi studiul fusese initiat pentru a le servi celor ce calatoareau in spatiu,  concluziile aveau sa aduca lumina intr-o problema intalnita chiar aici pe Pamant: sindromul cladirilor bolnave.
Aceasta afectiune se manifesta printr-o serie de simptome de disconfort acut: dureri de cap, iritatii ale ochilor, nasului sau gatului, tuse uscata, piele uscata, ameteala, deficiente de concentrare, oboseala. Studiul a demonstrat printre altele ca 17 dintre plantele comune de apartament au puterea de a reduce tricloroetilena, benzenul si formalidehida din aer, la fel si cantitatea de dioxid de carbon, prin procesul de fotosinteza. 
Ipoteza biofiliei ramane in picioare 
Biofilia sugereaza ca exista o legatura instinctiva intre fiintele umane si celelalte forme de viata de pe Pamant. Ipoteza a fost introdusa si popularizata in literatura de specialitate de Edward O. Wilson, prin lucrarea intitulata Biophilia (1984). Biofilia ar explica, in parte, cauza pentru care oamenii se simt mai fericiti cand sunt inconjurati de plante. Din punct de vedere istoric, obiceiul de a construi “refugii verzi” la locul de munca dateaza din perioada revolutiei industriale. Posesorii de fabrici au fost primii care au construit parcuri pentru muncitori in Anglia Victoriana.
Cele 17 plante de apartament recomandate sunt: 
1. Philodendron scandens
2. Philodendron domesticum (urechea elefantului)
3. Dracaena fragrans
4. Hedera helix (Iedera engleza)
5. Chlorophytum comosum (planta paianjen)
6. Dracaena deremensis
7. Dracaena deremensis
8. Ficus benjamina
9. Epipiremnum aureum
10. Spathiphyllum
11. Philodendron selloum
12. Aglaonema modestum
13. Chamaedorea sefritzii (bambusul)
14. Sansevieria trifasciata (planta sarpe)
15. Dracaena marginata
16. Gerbera spp.
17. Chrysanthemum spp.
Sursa foto: studyblue.com
I. C.

Alte articole

Foi din aluat sfaramicios umplute cu gem si nuci pisate
Cateva bucatele servite dintr-o prajitura simpla sunt potrivite pentru o gustare dulce atat la locul de munca, cat si acasa. Va propunem sa pregatiti foi din aluat sfaramicios umplute cu gem si nuci pisate.
Locul de munca de acasa favorizeaza obezitatea
Intre cei patru pereti de acasa ne simtim cel mai bine, iar daca am putea lucra de acasa ar fi un lucru minunat. Multi isi permit acest “lux”
Tarta apetisanta cu coacaze rosii
Coacazele rosii sunt purificatoare si indicate pentru obezitate si boli de piele. Mai au si un uimitor efect stimulativ la nivel digestiv, dat de gustul lor acru si puternic. Va propunem sa va racoriti cu o tarta apetisanta cu coacaze rosii.
Cum sa mancam sanatos la birou?
Pentru a ocoli aparatele cu sanwichuri si snacksuri, mancaruri considerate nu foarte sanatoase din cauza grasimilor saturate continute, cei care obisnuiesc sa manance la birou ar trebui sa isi pregateasca de acasa alimentele pe care sa le consume in decursul celor opt sau mai multe ore petrecute la locul de munca.
Modalitati simple de a scapa de stres
Cum viata zilnica devine tot mai monotona si mai stresanta, in mare masura suntem afectati de galagia urbana, de stresul de la locul de munca si lipsa timpului pentru a ne odihni. Pentru a evita problemele de sanatate ar trebui sa scapam de stres usor si fara a apela la medicatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu