ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 19 august 2014

Sunătoare (Hypericum perforatum) - beneficii şi proprietăţi

Autor: Paula Rotaru
  • Denumire populară: sunătoare, pojar, zburătoare, floare galbenă, trifoi căpresc
  • Denumire științifică: Hypericum perforatum

Descriere

Sunătoarea este o plantă erbacee răspândită pe păşuni, prin grădini sau la marginea drumurilor, întâlnindu-se din zona de câmpie până la cea subalpină, dar mai ales în zona deluroasă.
În scop terapeutic se folosesc părţile aeriene ale plantei înflorite.
 

Cuprins
Descriere
Sunătoarea - Compoziţie
Sunătoarea - Acţiune
Sunătoarea - Indicaţii teraputice
Sunătoarea - Precauţii şi contraindicaţii
sus

Sunătoarea - Compoziţie

Sunătoarea conţine uleiuri volatile, flavonoide, hiperină, acizi organici (cafeic, clorogenic), taninuri, derivaţi antracenici (hipericina, pseudohipericina), rezine, colină, betacaroten, fitoncide.
sus

Sunătoarea - Acţiune

Datorita prezenţei acidului clorogenic, hipericinei şi pseudohipericinei sunătoarea are acţiune antiseptică, antiinflamatorie, decongestivă, dezinfectantă, astringentă, antidiareică, cicatrizantă.
Datorită substanţelor amare are acţiune colagogă, stimulentă a digestiei, scade aciditatea gastrică, flavonozidele au acţiune vasodilatatoare, hipotensivă, ajută la eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită uleiurilor volatile şi a colinei are acţiune calmantă şi  sedativă asupra sistemului nervos.
sus

Sunătoarea - Indicaţii teraputice

Sunătoarea este recomandată în afecţiuni digestive (gastrite hiperacide, ulcer gatro-duodenal, enterocolite, dischinezii biliare, hepatite), retenţie hidrică (edeme, ascită), hipertensiune arterială de cauză nervoasă, distonii neurovegetative, agitaţie psihomotorie, atacuri de panică, stări depresive, irascibilitate, insomnie, tulburări nervoase de menopauză.

Administrare:
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită, lăsată la infuzat 15-20 de m inute, apoi se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi.
sus

Sunătoarea - Precauţii şi contraindicaţii

În perioada administrării oricărui preparat pe bază de sunatoare (creme, unguente, ulei, tincturi, infuzii) se evită expunerea la soare datorită efectului de fotosensibilizare (poate să apară dermita alergică solară, poate agrava diverse boli de piele: vitiligo, psoriazis, dermatoze).
Tratamentul cu sunătoare este bine să nu dureze mai mult de 2 luni cu o lună pauza, după care se poate relua pentru a evita apariţia unor simptome nedorite: nevralgii, dureri de cap, fotosensibilizare (fenomenul de sensibilizare la lumină).
 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu