ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 26 august 2014

Senna (Cassia angustifolia) - beneficii şi proprietăţi

Autor: Paula Rotaru
  • Denumire populară: senna, siminichie
  • Denumire științifică: Cassia angustifolia

Descriere

Senna sau siminichia este o plantă erbacee, aparţinând familiei Fabaceae, ce cuprinde aproximativ 250 de specii.
Originară din regiunile tropicale, unele specii sunt prezente în toate regiunile temperate.
În scop terapeutic se recoltează fructele şi frunzele. 
Cuprins
Descriere
Senna - Compoziţie
Senna - Acţiune
Senna - Indicaţii terapeutice
Senna - Precauţii şi contraindicaţii
sus

Senna - Compoziţie

Senna conţine compuşi antrachinonici (senozide A şi B), flavonoide, zaharide, derivaţi naftalenici, fitosteroli, uleiuri esenţiale, ceruri, taninuri, săruri minerale, rezine şi mucilagii.
sus

Senna - Acţiune

Senna are proprietăţi detoxifiante, purificatoare, vermifuge la nivel intestinal, laxative şi purgative.
sus

Senna - Indicaţii terapeutice

Indicaţia principală este în caz de constipaţie (acută sau cronică), unde acţionează prin stimularea directă a peristaltismului intestinal, iritarea mucoasei intestinale şi diminuarea consistenţei scaunelor (prin scăderea absorbţiei apei şi electroliţilor şi stimularea eliminării sodiului şi apei în lumenul intestinal).
De obicei, intră în compoziţia ceaiurilor laxative (singură sau în combinaţie cu alte plante).
Alte indicaţii sunt în curele de slăbire, pentru detoxifierea organismului, stimularea vezicii biliare, în caz de parazitoze intestinale.
De asemenea, este utilizată pentru pregătirea intestinului gros în cazul intervenţiilor chirurgicale şi investigaţiilor (colonoscopie, irigoscopie).
Se poate administra sub formă de ceai (macerat la rece sau infuzie, 1-2 căni/zi), tinctură (30 picături/seara la culcare, dizolvate în apa), capsule şi comprimate (1-2 comprimate/zi, împreună cu lichide, indicate seara la culcare).
sus

Senna - Precauţii şi contraindicaţii

Senna se administrează în dozele recomandate, pe perioade limitate (7-10 zile). Dozele mai mari pot provoca colici abdominale intense, însoţite de diaree apoasă, greaţă, vărsături.
Administrarea prelungită poate crea dependenţă, pierderi de minerale (potasiu), cu tulburări de ritm cardiac, hematurie (urinare cu sânge).
Nu se administrează copiilor sub 14 ani, femeilor gravide si celor care alăptează, persoanelor cu ocluzii intestinale, boli inflamatorii intestinale, colită ulceroasă, apendicită, hemoragii gastrointestinale, afecţiuni hepatice şi renale.
În cazul unor medicamente administrate în paralel pe cale orală, poate diminua absorbţia acestora. În consecinţă, intervalul minim de administrare între cele două medicamente trebuie să fie de 2 ore.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu