ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 20 august 2014

Seminţe de in: bune pentru constipaţie şi pietre la rinichi

Autor: Paula Rotaru
Inul se numără printre plantele cunoscute şi folosite încă din cele mai vechi timpuri: egiptenii îl apreciau atât pentru fibra sa din care se obţineau ţesăturile, cât şi pentru virtuţile nutriţionale şi proprietăţile medicinale.
În Imperiul Roman se cunoşteau nenumărate remedii pe bază de seminţe de in, aşa cum reiese şi din lucrările istoricului şi autorului latin Plinius cel Bătrân, care menţiona 30 de astfel de remedii naturiste.


De atunci şi până în zilele noastre, seminţele de in continuă să ne surprindă prin efectele lor miraculoase.

Având un gust dulceag, ce aminteşte de gustul nucilor, semintele de in ar putea fi considerate un adevărat răsfăţ pentru papilele gustative. Seminţele de in au devenit astfel indispensabile pentru produse de patiserie dintre cele mai diverse şi pentru amestecurile de cereale nelipsite de la micul dejun.

Seminţe de in - beneficii pentru sănătate

Seminţele de in constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia binecunoscuţilor acizi graşi Omega 3, esenţială pentru organism, deoarece protejează membrana celulară.
De asemenea, seminţele de in au un conţinut bogat în fibre solubile, cu efecte benefice pentru combaterea constipaţiei.

Studiile recente arată că un consum frecvent de seminţe de in (aproximativ 50 g pe zi) poate contribui la reducerea gradului de colesterol în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
Consumul de seminţe de in asigură protecţia cardiovasculară, previne incidenţa osteoporozei şi atenuează simptomele menopauzei. La nivel digestiv, seminţele de in ajută la prevenirea şi chiar la eliminarea calculilor biliari.

Seminţele de in au efecte benefice şi asupra sistemului nervos, contribuind la combaterea oboselii.

Seminţe de in - benefii pentru frumuseţe

Sub forma de ulei, seminţele de in sunt la fel de eficiente pentru sănătatea părului şi a unghiilor, accelerând vindecarea leziunilor cutanate.
Uleiul din seminţe de in este benefic nu numai într-o dietă vegetariană (poate înlocui cu succes uleiul de peşte), însă poate face un mare bine şi părului, datorită nutrienţilor pe care îi conţine: vitamine şi minerale, dar în special acizi graşi.
Pune o cantitate mică de ulei din seminţe de in în palme şi distribuie-l uniform pe toată suprafaţa scalpului, dar şi pe lungimea firului de păr. 

Descurcă apoi părul cu ajutorul unui pieptene, astfel încât uleiul să „ajungă” pe tot părul. Înfăşoară apoi părul într-un prosop cald şi relaxează-te timp de 15-20 de minute. După ce s-a scurs timpul, spală-te pe cap cu un şampon uşor, masează bine scalpul şi şuviţele, astfel încât să scapi de tot uleiul din păr. Nu mai este nevoie să foloseşti balsam pentru că uleiul din seminte de in îţi lasă părul mătăsos şi strălucitor.

Citește și:
Uleiul din seminte de dovleac, remediu pentru infectiile urinare
Ovăzul – 13 proprietăţi-cheie pentru sănătate
Năutul – sănătate curată
Seminţe germinate şi vlăstare de plante - efecte terapeutice dovedite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu