ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 2 august 2014

 Cum iti poti cultiva propriile plante pentru ceai
Cum iti poti cultiva propriile plante pentru ceai
Menta, musetelul, chimenul, papadia, roinita sunt doar cateva dintre plantele pe care le poti cultiva in gradina ta, astfel incat sa ai mereu la indemana cateva flori si frunze pentru un ceai proaspat.
 
Daca ai o bucata de pamant de cativa metri patrati ar fi pacat sa nu sadesti cateva plante medicinale. Iti vor fi de mare folos. In plus, le poti usca astfel incat sa ai parte de ele toata iarna. Si, cat de bun este un ceai fierbinte atunci cand intri in casa dupa cateva ore de mers prin frig! Dar si vara, pentru ca ceaiurile pot fi racite cu cuburi de gheata si baute in locul racoritoarelor acidulate.
 
Multe plante medicinale pot fi obtinute din seminte. Pe unele dintre ele poti mai intai sa le cultivi in casa, in ghivece, iar apoi sa le transplantezi in gradina. Altele, in schimb, nu suporta sa fie mutate dintr-un loc intr-altul. Insa fie ca sunt plantate in gradina sau intr-un ghiveci, cele mai multe dintre plantele folosite pentru ceai au nevoie de un drenaj bun. Mai putin menta, careia ii place solul umed.

Musetelul. Semintele de musetel trebuie plantate direct in gradina, dupa ce pericolul inghetului a trecut. Imprastie semintele, acopera-le cu pamant si fereste-le de frig. Musetelului ii place solul bine irigat, dar are nevoie si de putina umbra. Cand florile sunt complet inflorite, culege-le si aseaza-le pe o panza curata la uscat. Depoziteaza-le apoi intr-o camara, in saculeti din hartie.
 
Menta. Aceastei plante aromatice ii place ca solul sa fie umed si bogat. Se insamanteaza la fel ca si musetelul, dar poate creste si din lastari. Este genul de planta "obraznica", pentru ca se inmulteste foarte mult, ocupandu-ti rapid mare parte din gradina. Recolteaza frunzele atunci cand au ajuns la maturitate si lasa-le sa se usuce natural. Menta imbunatateste digestia si calmeaza durerile de cap.
 
Chimenul. Este o planta aromatica ce poate fi cultivata foarte lesne in conditiile de la noi din tara. Semintele se sadesc in sol, la 2 centimetri adancime. Intrucat este o planta bienala, recoltarea se face in al doilea an de la semanat. La sfarsitul verii, strange semintele si depoziteaza-le intr-un loc uscat. Ceaiul de chimen este foarte aromat si face minuni pentru digestie.

Autor: Acasa.ro
Sursa: gradina.acasa.ro  Sambata, 2 August 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu