ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 17 august 2014

Cele mai hidratante băuturi pentru zilele caniculare

Pe lângă o alimentaţie sănătoasă care să asigure aportul de vitamine atât de necesar corpului, mai ales în perioada sezonului cald, hidratarea reprezintă un alt factor deosebit de important pentru menţinerea unui organism sănătos. Pentru a face faţă cu brio temperaturilor ridicate ale verii, indiferent dacă acestea ne surprind sub o umbrelă pe plajă, printre brazi, cucerind un nou munte sau în briza aerului condiţionat de la birou, specialiştii ne sfătuiesc sa ne hidratăm de-a lungul întregii zile.
„Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimină prin transpiraţie o cantitate importantă de lichide care trebuie neapărat compensata printr-o hidratare corectă. Alături de apă, esenţială pentru a reechilibra organismul în zilele de vară, putem adăuga însă şi alte tipuri de băuturi cu un rol rehidratant dovedit, în funcţie de preferinţele fiecăruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pildă. Conform studiilor, chiar şi cei care preferă berea au motive de bucurie, întrucât cercetătorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corectă, în completarea apei”, spune Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Apa la temperatura camerei

Corpul uman este alcătuit în proporţie de 70% din apă, aşa ca nu este de mirare de ce aceasta ocupă întotdeauna primul loc în recomandările medicilor. Lipsa ei este asociată cu senzaţia de oboseală, de stres şi de nerăbdare, poate îngreuna concentrarea şi poate reduce nivelul de atenţie şi de vitalitate.
Secretul constă în consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit să consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului.

Ceaiul fierbinte

O cană de ceai reprezintă echivalentul unei căni cu apă plus beneficiile aduse de antioxidanţii săi şi variaţia gustului. Printre recomandări se numără ceaiul de mentă ce oferă un efect răcoritor, dar şi ceaiul verde, renumit pentru proprietăţile lui medicinale.
Tradiţiile Arabiei Saudite ne dezvăluie un secret pentru zilele călduroase de vară: contrar aşteptărilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizează efectul răcoritor. Acest fapt este explicat de încălzirea temperaturii interne a corpului ce “forţează” corpul să transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzaţie revigorantă.

Berea

Berea este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales pe timpul verii. Datorită conţinutului său redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, în completarea consumului apei. Mai mult, datorită ingredientelor sale naturale, berea este recomandat să fie consumată chiar după susţinerea unui efort fizic îndelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric şi mineral din organism.
Potrivit studiilor internaţionale, berea contribuie în aceeaşi măsură, ca şi apa, la refacerea echilibrului organismului după pierderea cauzată de efortul fizic, datorită conţinutului său de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B şi antioxidanţi. Alături de o dietă echilibrată, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei.

Sucurile de fructe şi laptele – pe următoarele locuri în top

În topul celor mai populare băuturi pe timpul verii, apreciate de consumatori şi recomandate de specialişti se numără sucurile naturale şi laptele. Sucurile naturale din fructe care conţin o cantitate mare de apă (pepene roşu, pepene galben, zmeură, căpşune, afine, cireşe, zmeură şi piersici) au şi un aport important de vitamine, în timp ce laptele conţine combinaţia perfectă între sodiu, proteine şi carbohidraţi astfel încât menţine productivitatea întreaga zi.
Citește și:
Băuturi naturale care te energizează pe loc!
4 băuturi răcoritoare şi energizante de vară pe care trebuie să le încerci
Băuturi alcoolice pe care trebuie să le consumi cu moderaţie în această vară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu